Google+
Home » Social » Noroc: culturile agricole au scăpat de îngheț, datorită faptului că nu au răsărit
Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui

Noroc: culturile agricole au scăpat de îngheț, datorită faptului că nu au răsărit

Culturile agricole de la nivelul județului Vaslui nu au fost afectate de temperaturile scăzute din ultimele nopți. Majoritatea culturilor semănate în toamna anului trecut nu au răsărit și, astfel, nu a existat riscul de îngheț al plantelor.

„Nu cred că vom avea probleme cu înghețul. Culturile de rapiță au răsărit foarte puțin, la fel și cele de grâu. Am avut și un strat subțire de zăpadă de până la opt centimetri, care a protejat culturile agricole. A fost foarte bine că nu a fost viscol care să îndepărteze zăpada de pe câmpuri. De asemenea, în ultimul timp fermierii utilizează soiuri care sunt mult mai rezistente la temperaturi scăzute și acesta este un alt avantaj pentru agricultura locală. Am avut temperaturi de peste minus 15 grade în ultimele nopți în județ. După ce va trece acest episod de frig și vom intra în luna februarie, din moment ce temperaturile vor crește vor răsări și plantele. În funcție de condițiile de vegetație din timpul acestui an vom ști și ce producții vor fi. Pentru moment, este bine că nu există riscul de îngheț al culturilor agricole”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.

Potrivit datelor DAJ Vaslui, în anul 2018 fermierii au semănat cu culturi de toamnă 85.949 de hectare. Din suprafața totală, 61.741 hectare au fost însămânțate cu grâu, 4.765 hectare cu orz, 487 hectare cu orzoaică, 18.956 hectare cu rapiță. Potrivit datelor privind starea de vegetație a culturilor, centralizate în perioada noiembrie – decembrie 2018 de la fermierii vasluieni, grâul a răsărit pe 31% din suprafața cultivată, 23% este în curs de răsărire și pe 46% din suprafață nu a răsărit. Rapița a răsărit pe 32% din suprafață, iar pe 55% nu a răsărit, orzul a răsărit pe 47% din suprafață, iar pe 31% nu a răsărit, iar orzoaica a răsărit pe 24% din suprafață iar pe 42% nu a răsărit. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: