Google+
Home » Social » Cod galben de ninsori în județul Vaslui

Cod galben de ninsori în județul Vaslui

Conform informărilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie, din această după-amiază, până mâine la prânz vor fi ninsori care vor forma un strat consistent de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitații mixte și polei. Codul galben este valabil pentru județele Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați, Bacău, Neamț și Iași în perioada 10.01.2019, ora 22.00 – 11.01.2019, ora 12.00.

Drept urmare, structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliție și jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situații de urgență cu efecte negative asupra comunităților. De asemenea, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative și suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenției imediate la solicitările cetățenilor.

Situația la nivel național este monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Reprezentanții conducerii MAI vor ține permanent legătura cu prefecții din județele afectate de vremea rea. Astfel, dacă vor apărea situații de risc pentru populație, împreună cu prefecții se va lua decizia convocării Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și se va asigura permanența coordonării acțiunilor de sprijinire a localnicilor și administrațiilor publice din zonele respective.

Recomandări pentru vasluieni

Polițiștii recomandă vasluienilor să evite deplasarea în zonele afectate de condițiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuși nu puteți amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asigurați-vă că aveți suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiți din cauza frigului și, totodată, să puteți continua drumul după deblocare.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, autovehiculele cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone și cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Informați-vă cu privire la condițiile meteo și echipați-vă mașina corespunzător.

Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuați deplasarea și alegeți să vă retrageți în localități, acolo unde puteți găsi adăpost. Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic. Circulați cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor. Polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, în condiții de vreme nefavorabilă.

În condițiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul și nu blocați intersecțiile. Țineți cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanțele sunt mai greu de apreciat. De aceea, mențineți o distanță mai mare între mașina dumneavoastră și cea din față!

Pietonii sunt sfătuiți să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată de către șoferi, iar aceștia au oprit mașinile. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: