Home / Sanatate / Vasluieni, nu confundați gripa cu răceala!

Vasluieni, nu confundați gripa cu răceala!

Vasluienii sunt avertizați să nu trateze cu superficialitate starea de sănătate precară cu care se pot confrunta în perioada rece. Gripa poate fi gravă, pot apărea complicații severe și decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc, și nu trebuie confundată cu simpla răceală de sezon, avertizează președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu.

“Nu confundați gripa cu simpla răceală de sezon. Afecțiunea poate fi gravă, pot apărea complicații severe și decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Ea recomandă vaccinarea antigripală și precizează că există două tipuri de vaccin gripal.

“Din păcate, începe în România furtuna gripală. Cazurile se înmulțesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinată, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare durează două – trei săptămâni, așa încât e timpul să prindeți această șansă. Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă ați tot amânat până acum, e bine să vă vaccinați antigripal cât mai repede. Avem la dispoziție în România două tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) și tetravalent (cu patru tipuri). Este o investiție mică, dar foarte importantă pentru oricine”, susține Sandra Alexiu.

Potrivit specialiștilor, principalele simptome și complicații ale gripei sunt febră bruscă, uneori peste 40 de grade, frisoane, mialgii, conjunctivită, cefalee, dureri ale globilor oculari, lombalgii, hiperestezie cutanată, somnolență sau agitație, laringo-traheită cu tuse uscată, răgușeală, vărsături, diaree, epistaxis, bronșiolită, pneumonie, meningoencefalită, deces. Gripa se transmite prin strănut sau tuse.

O persoană a decedat din cauza gripei de la începutul sezonului rece, până pe 30 decembrie 2018 fiind confirmate 67 cazuri de gripă, informa pe 5 ianuarie Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Persoana decedată este un bărbat în vârstă de 53 de ani din județul Galați, care avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinat antigripal. Până la data de 30 decembrie 2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: