Google+
Home » Social » Cum decurge operațiunea „descotorosirea de bradul de Crăciun” la Bȃrlad꞉ de la pomi aruncați pe geam, la „plantări” în zăpadă

Cum decurge operațiunea „descotorosirea de bradul de Crăciun” la Bȃrlad꞉ de la pomi aruncați pe geam, la „plantări” în zăpadă

Modul în care unii bȃrlădeni aleg să scape de brazii care le-au adus spiritul sărbătorilor de iarnă în casă ține de pragmatismul și inventivitatea fiecăruia꞉ dacă unii reciclează pomii de iarnă, transformȃndu-i inclusiv în hrană pentru animale, alții preferă să-i abandoneze lȃngă containerele de gunoi.

Brazii care, în urmă cu doar cȃteva săptămȃni, împodobeau casele bȃrlădenilor care ardeau de nerăbdare să-l primească pe Moș Crăciun au ajuns în stradă și așteaptă, claie peste grămadă, să fie preluați de lucrătorii de la salubritate.

În acest weekend, la aproape fiecare dintre zonele de depozitare a gunoiului menajer din Bȃrlad se aflau și pomi care, după ce au bucurat, de sărbători, sufletele celor mici și celor mari, nu mai reprezintă o atracție pentru nimeni, din contră!

Corvoada descotorosirii de bradul de Crăciun începe, pentru cei care locuiesc la bloc, cu transportarea pomului pȃnă la containerul de gunoi. Ca să scape de efortul căratului pe scări, cȃteva etaje bune, ori cu liftul, asta dacă bradul încape în ascensor, bȃrlădenii mai comozi așteaptă căderea întunericului și pȃndesc momentul oportun pentru a arunca pomul pe geam. De acolo, destinația e tot containerul de gunoi.

Ca să fie împăcat cu propria conștiință că nu și-a aruncat bradul de Crăciun la gunoi, un locatar de pe Strada Ștefan cel Mare a „plantat” copacul în zăpadă, adăugȃnd astfel o tușă personală la decorul hibernal. De îndată ce zăpada se va topi, soarta pomului de iarnă va fi, însă, la fel de tristă ca a restului de copaci tăiați pentru a împodobi casele bȃrlădenilor.

Posibilitățile de reciclare a brazilor de Crăciun sunt multe, la îndemȃna tuturor. Bȃrlădenii care au animale în curte, capre mai ales, le răsfață cu brazi, care, după furajele obișnuite de iarnă și fân, reprezintă o delicatesă. Acele de brad sunt foarte bune pentru sistemul digestiv al animalelor, iar gunoiul de grajd care rezultă e un îngrășământ ideal. Pe de altă parte, destinația pomilor odată despodobiți poate fi grădina zoologică. Îngrijitorii se pot folosi de brazi pentru a decora spațiul în care locuiesc animalele și pot atârna hrana acestora pe ramuri, oferindu-le astfel prilej de joacă. Pomii care ajung la grădina zoologică nu trebuie să conțină sclipici, urme de spray colorant sau alte decorațiuni care pot fi toxice dacă sunt ingerate de animale. Cei care vor să păstreze, totuși, în gospodărie brazii de Crăciun îi pot folosi ca araci, pentru susținerea unor legume precum tomatele sau castraveții, sau ca borduri naturale, în stil rustic, pentru decorarea grădinii, dacă taie trunchiul în cercuri egale. E bine de știut că lemnul de brad mărunțit care e împrăștiat în grădină, la rădăcinile plantelor, blochează dezvoltarea buruienilor. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: