Google+
Home » Social » Economia locală, în picaj – Peste 1.200 de firme din județul Vaslui au pus lacătul pe ușă în anul trecut

Economia locală, în picaj – Peste 1.200 de firme din județul Vaslui au pus lacătul pe ușă în anul trecut

de Dănuț CIOBANU

Nu mai puțin de 1.290 de firme din județul Vaslui și-au sistat activitatea în primele 11 luni ale anului trecut. Cele mai multe afaceri care au dispărut de pe piață au fost din construcții, agricultură și transport. Dintre acestea, 743 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului. Una din principalele cauze care a condus la sutele de falimente din economia locală a fost transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

Anul 2018 a reprezentat o perioadă nefastă pentru economia județului Vaslui. Fără investiții guvernamentale și o atragere consistentă a fondurilor europene, sute de firme locale au pus lacătul pe afaceri în anul trecut.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, cele mai multe suspendări de activitate s-au înregistrat în domenii precum transport și depozitare, comerț cu ridicata și amănuntul, construcții, agricultură, pescuit etc.

Conform datelor statistice, în primele 11 luni ale anului trecut și-au suspendat activitatea 253 de firme din județul Vaslui, față de 231 în cursul anului 2017. De asemenea, au fost dizolvate din 230 de firme locale, comparativ cu 154 în anul 2017. În aceiași perioadă, au fost reziliate din Registrul Comerțului nu mai puțin de 743 de firme, comparativ cu 698 în anul 2017. Mai mult, 64 de firme au intrat în procedura de insolvență în 2018, față de un număr total de 52 de societăți intrate în insolvență în anul 2017.

Referindu-se la evoluția economică din cursul anului trecut, Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus că mediul de afaceri este în stagnare și sunt semne evidente ale unui regres comparativ cu anul 2017: “Din punct de vedere economic nu se constată niciun fel de progres. Fondurile europene lipsesc cu desăvârșire, iar sfârșitul anului anunță un bilanț negativ al situației economice”.

Pe lângă lipsa investițiilor, transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat au afectat serios planurile firmelor de a demara noi proiecte de dezvoltare. “Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a dus la descurajare oamenilor de afaceri, la descurajarea investițiilor și la micșorarea numărului locurilor de muncă. Un privat nu poate să țină cu costuri mai mari aceiași oameni. În contextul în care firma nu are producție mai mare, se dau oamenii afară”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: