Home / Justitie / ”Explozie” de cazuri de violență în familie în județ

”Explozie” de cazuri de violență în familie în județ

Poliția Județeană Vaslui se confruntă cu o ”explozie” de cazuri de violență în familie în ultima perioadă în condițiile în care, în doar zece zile, au fost emise 17 ordine de protecție pentru victime. Fără nicio excepție, cele care au avut de suferit au fost femeile, numărul cel mai mare de cazuri fiind înregistrat în zona rurală a municipiului reședință.

Violența în familie a luat o amploare nemaiîntâlnită în ultimele zile. După o perioadă de acalmie anormală sărbătorilor de iarnă, polițiștii vasluieni au fost asaltați cu plângeri din partea femeilor care au cerut ajutorul pe motiv că sunt victime ale violenței domestice. Forțele de ordine au intervenit și i-au scos din familie pe agresori, împotriva acestora fiind emise ordine de protecție.

Din cele 17 pentru care s-au emis și ordine de protecție începând cu 8 ianuarie, aproape jumătate au fost înregistrate în zona rurală a municipiului Vaslui”, ne-a declarat șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliției Județene Vaslui, Petru Perdun.

Prin ordinele de protecție emise de polițiști, pe lângă evacuarea din locuință și reintegrarea victimelor și copiilor acestora, li s-a impus agresorilor să nu se apropie de locuința conjugală până la o anumită distanță. Până acum, nici unul dintre agresori nu a încălcat ordinul de protecție, acesta fiind respectat de teama de a nu fi luate măsuri mult mai drastice împotriva lor.

 

Polițiștii pot emite ordin de protecție provizoriu

De la 28 decembrie 2018 polițiștii care intervin la cazuri de violență în familie pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aștepte încuviințarea unui judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică. Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată, fiind reglementată nu doar modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică, ci și procedura emiterii ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (112). Acestea din urmă pot fi formulate în scris sau oral, direct (la sediul unităților de poliție) ori telefonic de către persoanele implicate în actele de violență domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

Cu ocazia intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, polițiștii evaluează situația de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viața sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident ați suferit leziuni? Echimoze, Excoriații, Plăgi tăiate/înțepate/împușcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

Dacă la două din primele șapte întrebări răspunsul este afirmativ, polițistul va încadra situația ca având un „risc iminent pentru victimă” și va putea emite ordinul de protecție provizoriu.

În situația în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existența unui risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, polițistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecție provizoriu. Agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să își poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate. Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de către acesta.

Instruirea polițiștilor privind intervenția în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu

Având în vedere modificările și completările aduse legislației, precum și introducerea unor elemente de noutate în activitatea desfășurată de poliție, în luna noiembrie a anului trecut, echipe de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Ordine Publică și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității) au organizat o serie de sesiuni de pregătire a polițiștilor, în 19 centre zonale.

Astfel, la sesiunile de instruire, inițiate de I.G.P.R, au participat peste 4.500 de polițiști, obiectivul activității constând în transmiterea către aceștia a noilor prevederi legislative în domeniu și clarificarea aspectelor privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică. Aceste sesiuni de instruire au reprezentat doar o primă fază a unui proces care are ca scop actualizarea competențelor tuturor polițiștilor care vor acționa în situații care solicită aplicarea procedurii de emitere a ordinului de protectie provizoriu. Cei peste 4.500 de polițiști instruiți în această etapă au devenit astfel instructori pentru colegii lor din unitățile de poliție în care își desfășoară activitatea, prevederile legale în domeniu devenind obiect al activității de pregătire continuă pentru asigurarea aplicării lor eficiente și unitare.

În primele 11 luni ale anului trecut, la nivel național, au fost sesizate 35.623 de infracțiuni din sfera violenței domestică (52,3 % în mediul urban și 47,7 % în rural). Dintre acestea, ponderea cea mai mare este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violențe” – 58,6%, „abandon de familie” – 21,33% urmate de „amenințare” – 7,25%, și „nerespectare a ordinelor de protecție” – 3,71%.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților (75% din totalul infracțiunilor).

În perioada de referință, au fost emise, de către instanțele judecătorești, 3.438 de ordine de protecție, cele mai multe fiind la solicitarea victimelor (3.393), alte 22 la solicitarea procurorului și 23 la solicitarea altor instituții cu atribuții în domeniu.  (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: