Home / Administratie / Recunoaște ex-procurorul Mihai că a tocat banii pensionarilor pentru imaginea lui Boroș? Mai ales că acum o are de construit pe a lui!

Recunoaște ex-procurorul Mihai că a tocat banii pensionarilor pentru imaginea lui Boroș? Mai ales că acum o are de construit pe a lui!

de Simona MIHĂILĂ

Campania electorală se apropie cu pași rapizi, cuțitele se ascut, iar pâinea și circul revin în forță în cotidianul bârlădean. Cu atât mai spectaculos cu cât și sursele de finanțare din spatele unor aspiranți la funcții se diversifică și răsar de unde te aștepți mai puțin. Din buzunarele pensionarilor, par exemple!

Și ca să nu fim acuzați că facem speculații, o să ne limităm la a prezenta faptele. Un fapt este acela că marți, primarul Dumitru Boroș a primit o lovitură fix în moalele capului de la prietenul său de nădejde, ex-procurorul Nicolae Mihai, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad.

În public, de față cu reprezentați ai presei, ai unor instituții cheie din oraș, de față cu oameni din politică, din administrație și din mediul cultural. Toată această lume aleasă (mai puțin ziariștii, care au venit neinvitați, după un vechi și prost obicei al lor) se adunase pentru a alcătui programul activităților culturale pe 2019, ”la inițiativa primarului Boroș”, după cum s-a precizat insistent în debutul discuțiilor.

Intențiile pacifiste ale primarului, disponibilitatea sa pentru dialog, manifestate subit abia acum, către final de mandat, au fost zdruncinate violent de ex-procurorul Mihai. În momentul în care comisia a propus ca în program să fie inclusă și ”Ziua diasporei bârlădene”, Mihai a șocat audiența cu un val de critici la adresa ediției de anul trecut a acestui eveniment:

”Ce diasporă ați adus la Bârlad, dom’le? Vedeți-vă de treabă. Ori o faceți ca lumea, ori nu vă mai faceți de râs. Anul trecut a fost un fiasco total. Cu trei țigani din Podeni și trei țigani din Munteni, nu puteți spune că ați făcut Ziua diasporei bârlădene. Să se facă, dar nu pentru discursuri PNL, ori pentru discursuri PSD, ori mai știu eu ce partid”.

Stupefiat, nu atât de opiniile președintelui CARP, cât mai ales că și le-a exprimat în văzul lumii, Boroș a încercat un discurs reparator, finalmente ieșindu-i unul ușor bâlbâit, cu vădite accente demagogice despre ”diasporă”. Ex-magistratul s-a dezlănțuit, recunoscând cum au fost tocați banii CARP Bârlad pentru organizarea balului dedicat cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie:

”Am organizat noi <Nunta de aur>, pe banii noștri, ai CARP, de parcă pensionarii din Bârlad ar fi ai CARP, nu ai orașului. Am dat unuia 100 de milioane ca să pregătească masă pentru 400 de oameni. Primăria nu a contribuit cu nimic. Altădată să-și finanțeze singură nunțile de aur. Sau măcar să contribuie. Am vrut să fie bine, dar până la urmă au ieșit discuții”.

Boroș și Mihai, braț la braț către inimile publicului bârlădean

”Discuțiile” la care a făcut trimitere ex-procurorul Mihai, acum președinte al CARP Bârlad, ne duc la un alt fapt. Este de notorietate tovărășia dintre Boroș și Mihai, din ultimii doi ani și jumătate. Cei doi au apărut, dacă nu ca siamezii, măcar braț la braț, la mai toate evenimentele publice importante: ”Nunta de aur”, prima vizită a noului episcop de Huși, vizita unor delegații străine, apropiata deplasare în Franța a autorităților locale, care vor însoți echipa de gimnastică a Bârladului și cărora li se va alătura – surpriză! – și ex-procurorul Mihai etc. etc.

E greu de trecut în revistă vreun eveniment important în care Boroș și Mihai să nu fi apărut alături, așa încât nimeni nu a reușit să se dumirească vreodată cine în spinarea cui se cocoață pentru a fi mai vizibil. Setea cu care s-au agățat unul de altul a dus exact la concluzia că dorința de vizibilitate, implicit, de câștigare a simpatiei publice, e miza principală.

Un alt fapt este acela că o entitate care să strângă sub aceeași umbrelă mii de pensionari, bașca neamurile și prietenii aferenți, reprezintă un bazin electoral la care orice individ care vrea la putere visează cu ochii deschiși. CARP reprezintă o asemenea entitate, iar primarul Boroș nu pare așa de naiv încât să nu se prindă.

Se delimitează Mihai, aspirant la funcția de senator, de primarul Boroș acum, când popularitatea acestuia e pe ducă?

Alt fapt: votanții lui Boroș au fost, la alegerile locale din 2016, ceva mai mulți decât ai principalului său contracandidat. Iar ex-procurorul Mihai nu este străin de această informație. Așa cum, cu siguranță, nu este străin nici de cea mai curentă opinie generală locală potrivit căreia, după nici trei ani de mandat, administrația lui Dumitru Boroș stă sub semnul celui mai dezastruos calificativ dat vreodată de mass-media, vreunei administrații de după 1990 (ca să eliminăm confuzii pe care le anticipam, atragem atentia că mass-media nu înseamnă presă, așa cum greșit se exprimă inclusiv unii dintre politicieni, și că ziariștii sunt doar reprezentanți ai mass-media).

Această concluzie, extrem de importantă pentru calculele unui aspirant la o funcție publică, nu se poate să-l fi lăsat rece pe Neculai Mihai, președintele CARP Bârlad, cel care, de curând, și-a făcut cunoscută, intenția de a candida la Senatul României.

Concluzia: CARP – important bazin electoral și sursă bună de bani, Mihai – viitor candidat, Boroș – pe ducă

Până acum au circulat în voie zvonuri potrivit cărora Nicolae Mihai are ambiții politice. Unii îl plasau drept candidat la Primăria Bârlad, susținut de PNL, alții îl dădeau candidat independent la Deputați, în timp ce alte voci au susținut intrarea lui în PNL.

Că își va face jocul cu ajutorul lui Boroș, sau că Boroș se va agăța de el, că își va juca cartea la PSD sau chiar PSD își va face cărțile cu ajutorul CARP (cum se vehiculează mai nou), vom vedea. Tot ce se confirmă, pentru moment, este că președintelele CARP, entitatea care reunește mii de pensionari din județ, are ambiții politice și că de multe ori speculațiile nu sunt foarte departe de fapte. Iar faptele arată că banii pensionarilor ar fi o vacă numai bună de muls în campania electorală.

(Acesta este un articol de opinie)

 

About Simona Vasile

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Eliminarea sărăciei – Prioritate pentru Dan Barna

Județul Vaslui este afectat în ...

Un nou mod de a gândi președinția – Dan Barna, candidatul USR PLUS

Pe 26 mai, vasluienii au ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: