Home / Social / Vasile Roșca, liderul de sindicat de la Rulmenți, răbufnește: ”Nu se mai poate! Luni, declanșăm conflictul de muncă. În 10 ani, nu am pățit niciodată așa ceva!”

Vasile Roșca, liderul de sindicat de la Rulmenți, răbufnește: ”Nu se mai poate! Luni, declanșăm conflictul de muncă. În 10 ani, nu am pățit niciodată așa ceva!”

de Simona MIHĂILĂ

SC Rulmenți SA Bârlad, cea mai mare firmă din județul Vaslui, stă pe un butoi cu pulbere. Fabrica este pe punctul de a reitera evenimentul din 1995, când toți angajații au blocat activitatea printr-o grevă generală ce a făcut istorie.

Astăzi (19 ianuarie) este ultima zi de negocieri dintre sindicaliști și patronat, iar dacă turcii de la Kombassan, holdingul care deține acționariatul fabricii de rulmenți a Bârladului, nu vor da curs revendicărilor celor aproximativ 1.500 de salariați, sindicaliștii vor declanșa conflictul de muncă, după cum anunță Vasile Roșca, liderul Sindicatului .

Ieri, după mai multe săptămâni de tensiuni mocnite, angajații SC Rulmenți SA Bârlad au întrerupt lucrul, declanșând un protest spontan în curtea fabricii, în fața turnului cu ceas, cel mai vizibil punct de la ferestrele Palatului Administrativ. Tonul a fost dat de salariații din schimbul unu, care au decis, după primele patru ore de program, să lase totul baltă și să iasă afară. În jurul orelor 11, în fața Palatului se strânseseră circa 300 de rulmentiști, iar până la orele 14, li se alăturaseră alte 200. Oamenii aflaseră că, după aproape două luni de negocieri dintre liderii lor de sindicat și patronat, sunt pe punctul de a pierde drepturi importante, de la tichete de masă, măriri de salariu, zile de concediu de odihnă, prime, ajutoare de înmormântare etc.

Mai aflaseră și că ziua de ieri era penultima de discuții pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă și că ședința cu reprezentanții patronatului turc și liderii lor de sindicat, care începuse de la ora 9.00, avea șanse să se sfârșească la fel de prost ca toate celelalte 58 de zile de negocieri de dinainte. ”Ștafeta” protestului spontan inițiat de schimbul unu a fost preluată de colegii din schimbul următor, care au refuzat să intre la lucru.

 

”Am cerut majorarea salariilor cu o sumă fixă de 250 de lei. Nu vor să audă”

 

Fluierături, huiduieli, revendicări scandate în gura mare, vuvuzele și multă, multă furie, aceasta este starea de spirit care a dominat mulțimea de protestatari din curtea SC Rulmenți SA, în cursul zilei de ieri. Oamenii au reluat lucrul abia spre seară, când a luat sfârșit și ședința dintre sindicaliști și patronat.

Contactat de reporterii Est News, Vasile Roșca, liderul Sindicatului Liber Rulmentul, a declarat că fabrica de rulmenți de la Bârlad este foarte aproape de o grevă generală.

”Mâine (astăzi – n.r.) este ultima zi de negociere din cele 60 existente conform legii. În tot acest timp, nu am ajuns la niciun rezultat. Dacă nu ni se dă ceea ce cerem, luni începem formele pentru declanșarea conflictului de muncă”, ne-a declarat Vasile Roșca.

Liderul de sindicat ne-a spus că cele mai importate revendicări se referă la majorarea salariului: ”Am cerut, inițial, o mărire de 25%. Oferta patronatului a fost de 4,6%. Nu vor să audă de mai mult, dar nu putem admite așa ceva, pentru că aceste 4,6% înseamnă nimic raportat la salariile și așa foarte mici pe care le au oamenii”.

După mai multe runde de negocieri, sindicaliștii le-au propus turcilor care dețin fabrica să majoreze salariile cu o sumă fixă, de 250 de lei pentru fiecare angajat.

”Toată ziua discuțiile noastre s-au învârtit în jurul acestui subiect, al acestei sume. Au sunat la toți superiorii lor, au dat telefoane inclusiv celor de la Ankara. Rezultatul a fost că nu vor să audă de mărire salarială”, ne-a relatat Vasile Roșca.

 

”2018 a fost un an foarte bun, în care s-a muncit enorm, iar oamenii meritau recompensați”

 

Starea de tensiune de la SC Rulmenți a fost declanșată încă din decembrie, când oamenii nu și-au primit tichetele cadou de Crăciun. Conform contractului colectiv de muncă, valoarea totală a tichetelor cadou de Paște și de Crăciun este de 320 de lei de persoană. Există, însă, o clauză care prevede că această sumă să fie majorată, funcție de performanțele fabricii, în urma discuțiilor dintre cele două părți.

”Anul 2018 fost un an foarte bun, oamenii au muncit mult, a fost producție, s-au făcut și ore suplimentare. De multă vreme nu s-a mai muncit atât de mult. Am considerat că muncitorii merită ceva mai mult și am cerut 400 de lei. Nu doar că nu au fost de acord, dar nu au dat nici măcar cât era prevăzut în contract. Așa s-au trezit oamenii cu doar 200 de lei. Incalificabil! Unii au fost atât de revoltați că nu au vrut să mai ia nici cadourile pentru copii”, declară Vasile Roșca, liderul de sindicat de la Rulmenți SA.

 

”Stau de 60 de zile și mă rog de ei, iar ei să ne ia așa… la mișto!”

 

”Și l-am mai auzit pe directorul turc făcând afirmații pe la primărie că va face angajări, când el nu e în stare nici să mărească salariile la actualii angajați, ca să primească și ei o leafă de bun-simț, decentă, ca să poată trăi. E adevărat, au dat de fiecare dată salariile la timp, dar nici asta nu a fost simplu. A trebuit să stăm pe capul lor tot timpul, să insistăm, iar uneori a fost nevoie și de amenințări. Nu pentru intimidare, ci pentru a-i conștientiza pe cei din conducere că e de Doamne ferește să se revolte salariații în masă. Nu ne jucăm cu așa ceva, mai ales că a fost un an productiv. Personal, m-am simțit jignit. Stau de 60 de zile și mă rog de ei, iar ei să ne ia așa, la mișto! Nu se poate așa ceva. În 10 ani de zile nu am pățit niciodată ca acum!”, a mai declarat, pentru Est News, Vasile Roșca.

About Simona Vasile

x

Check Also

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

CJ Vaslui va continua modernizarea semnalizării rutiere de pe drumurile județene

Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: