Home / Administratie / Primăria Pungești implementează un proiect de 6 milioane euro pentru populația de etnie romă

Primăria Pungești implementează un proiect de 6 milioane euro pentru populația de etnie romă

Pungeștiul este a doua comună din județul Vaslui care derulează un proiect de anvergură pe Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Dacă comuna Dragomirești implementează un proiect în valoare totală de 5,6 milioane de euro, proiectul derulat de comuna Pungești de ridică la 6 milioane euro. Grupul țintă este format din 500 de persoane de etnie romă din satele Pungești, Stejaru, Costești Deal și Rapșa.

Constantin Butnaru, viceprimarul comunei Pungești, a precizat că proiectul are aceiași tematică ca proiectul comunei Dragomirești, iar o parte din acțiunile aflate în derulare sunt similare: “Noi am început mai târziu proiectul față de comuna Dragomirești. Ideea proiectului a venit de la comuna vecină, pentru că avem și noi în comună un număr mare de persoane de etnie romă. Vom finanța prin proiect un număr total de 24 de afaceri, cu o sumă de 25.000 euro fiecare. Acum suntem în faza de recepție pentru un punct de consultanță sanitară, unde va fi un cabinet stomatologic și unul de analize medicale. Aceste cabinete au fost organizate în sediul fostei primării, unde s-au făcut reabilitările necesare pentru a putea funcționa”.

În cadrul proiectului, vor fi calificați gratuit 200 de persoane în meserii precum bucătari, zidari, asistenți bătrâni etc. O serie de 24 cursanți va termina studiile pe 30 ianuarie 2019, iar la finalizarea cursurilor fiecare participant va încasa un ajutor financiar de 1.800 de lei. “Pentru fiecare oră de curs un cursant primește 5 lei. Lumea este mulțumită de acest proiect, însă la început a fost sceptică cu aceste cursuri. A fost greu să îi convingem să participe. Din momentul în care s-a auzit că în Dragomirești cei care au participat la cursuri și-au primit banii și cei din Pungești au fost mai încrezători”, a mai spus viceprimarul comunei Pungești.

Produse de igienă și mâncare

Tot în cadrul proiectului vor fi reabilitate 30 de case, urmând să se facă o evaluare și să se stabilească ce construcții vor fi modernizate. Lucrările constau în instalarea de geamuri, uși, repararea acoperișului, iar pentru cinci case se va trage instalația de curent electric. De asemenea, în perioada desfășurării semestrelor școlare, zilnic, la ora 12.00, 75 de elevi primesc o masă caldă. Nu în ultimul rând, o parte din beneficiari au primit pachete cu produse de igienă (detergent, pasta de dinți, săpunuri, pilote etc.

“Este un proiect mare, pe fonduri europene, cu proceduri riguroase care trebuie respectate. O mare parte din angajații Primăriei Pungești sunt angrenați în implementarea acestui proiect. Avem un manager de proiect, care coordonează derularea proiectului”, a mai spus Constantin Butnaru. 

About Tehno Redactor

x

Check Also

O mașină a Aquavas Bârlad, implicată într-o tamponare pe Bulevardul Epureanu

O șoferiță din Zorleni a ...

Deținuții încarcerați la Vaslui au sărbătorit cu elevi și profesori de liceu Ziua Educației în Penitenciare

Câteva sute de deținuți încarcerați ...

Trafic infernal în județ, soldat și cu accidente, din cauza pelerinajului spre Mitropolia Moldovei

Valorile de trafic au crescut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: