Home / Sanatate / Care sunt subiectele tabu pe care adolescenții vasluieni nu le discută cu părinții

Care sunt subiectele tabu pe care adolescenții vasluieni nu le discută cu părinții

Începerea vieții sexuale și mijloacele de contracepție nu reprezintă teme de dialog în familiile din zona Moldovei, unde frecvența sarcinilor la vȃrste foarte mici este una dintre cele mai ridicate din țară. Concluzia aparține unui studiu realizat de o asociație din Romȃnia din domeniul prevenirii HIV, la nivelul a 15 licee, pe un eșantion de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani.

Mai mult de trei sferturi dintre elevii de liceu din zona Moldovei, printre care se numără și cei vasluieni, discută rar sau niciodată cu părinții despre debutul vieții sexuale și folosirea mijloacelor contraceptive. În absența comunicării cu părinții, nici profesorii nu abordează la școală teme de educație sexuală, pentru că se tem să deschidă astfel de subiecte sau chiar să nu devină penibili, intrȃnd în intimitatea adolescenților.

În această situație, spun reprezentanții asociației care a întocmai cercetarea, singura sursă de informație care rămâne la dispoziția tinerilor este internetul și cercul de prieteni. Din păcate, nici una, nici cealaltă nu sunt întotdeauna surse de încredere, iar adulții trebuie să ia atitudine. Dacă părinții nu sunt dispuși să-și consilieze copiii pe probleme legate de debutul vieții sexuale, sarcină sau folosirea corectă a mijloacelor de contracepție, fapt confirmat de statisticile îngrijorătoare privind numărul de mame minore, riscurile ca acești copii să aibă de suferit traume pe viață crește de la an la an.

Datele de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui confirmă că în județ se produc zilnic, în medie, patru avorturi, iar 10% dintre tinerele care apelează la medici pentru a rezolva problema unei sarcini nedorite au vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

Studiul asociației face parte dintr-un proiect mai amplu, în cadrul căruia aproximativ 5.000 de tineri din județele Moldovei au beneficiat de sesiuni gratuite de informare despre virusul HIV, bazate pe informații medicale. Concluzia este că aceste sesiuni de educație pentru sănătate au crescut cu 10% numărul elevilor care au declarat că utilizarea prezervativului este foarte importantă atunci când au un contact sexual, față de cei 78% care susțineau acest lucru inițial.

În plus, tinerii au învățat să identifice mai ușor factorii de risc care conduc la transmiterea virusului HIV, au învățat să se protejeze și au înțeles ce reprezintă un pericol și ce nu atunci când interacționează cu persoanele infectate, ceea ce le-a crescut înțelegerea și toleranța față de acestea.

Medicii de specialitate atrag atenția că mulți dintre vasluienii care își încep viața sexuală la vȃrste fragede nu știu la ce riscuri se expun, pe lȃngă contractarea unei boli cu transmitere sexuală. Numai în anul 2016, peste 200 de minore din județul Vaslui au devenit mame, un sfert dintre ele având vȃrsta de 13 – 15 ani. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: