Google+
Home » Administratie » Seară festivă la Vergeze (Franța), unde autoritățile bârlădene i-au acordat titlul de Cetățean de onoare antrenoarei Tatiana Popa

Seară festivă la Vergeze (Franța), unde autoritățile bârlădene i-au acordat titlul de Cetățean de onoare antrenoarei Tatiana Popa

Momente emoționante! Ieri seară, antrenoarea Tatiana Popa, a primit, într-un cadru festiv, titlul de Cetățean de onoare al Bârladului. La evenimentul care a avut loc în sala de recepții a primăriei din Vergeze, a participat, alături de oficialități franceze, și o delegație bârlădeană formată din gimnaste, antrenori de la Clubul Școlar Sportiv, reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Local Bârlad.

A fost prezent Rene Balana, primarul orașului Vergeze, localitate înfrățită cu Bârladul din 2010, dar și primarul Dumitru Boroș. Acesta a înmânat diploma cu titlul de Cetățean de onoare al Bârladului antrenoarei Tatiana Popa, dar și titlul de cetățean de onoare post-mortem pentru soțul acesteia, fostul antrenor Sergiu Popa.

Inițial, s-a dorit ca distinsa antrenoare din Focșani, care locuiește de mulți ani în Franța, să afle despre această surpriză în ultimul moment, dar pentru că trebuiau făcute anumite pregătiri din timp la Primărie, Tatiana Popa a fost anunțată cu câteva zile înainte.

„Când am fost sunată și mi s-a spus că am fost declarată Cetățean de onoare al Bârladului, m-am emoționat atât de mult încât am început să plâng. Sunt extrem de onorată pentru titlul pe care l-am primit din partea Primăriei și Consiliului Local Bârlad. Nu mă așteptam la o astfel de surpriză. De 29 de ani, de când locuiesc în Franța, din 90 la Nîmes și din 93 la Vergeze, am încercat să aduc o bucățică de Românie aici, dar și să înlesnesc venirea românilor în Franța. Am vrut să le arăt francezilor cât de calzi și talentați sunt românii mei, dar și să am oameni de suflet aici. Sunt onorată că cei care conduc orașul Bârlad s-au gândit și la soțul meu, care a fost sufletul multor activități franco-române, încă de când ne-am stabilit în Franța. Evenimentul petrecut astăzi îmi va rămâne toată viața întipărit în minte și simt cu adevărat că cei din țară nu m-au uitat. Eu, una, nu am uitat niciodată cine sunt și de unde am plecat”, a declarat, pentru Est News, Tatiana Popa, la câteva minute după încheierea ceremoniei de la Vergeze.

Organizarea a fost impecabilă, cu un scenariu bine pus la punct, cu un moment emoționant în debut. Francezii au cântat imnul României, iar delegația bârlădeană pe cel al Franței.

Tatiana Popa a format gimnaste, timp de mulți ani, la Clubul Sportiv al Școlii 7 Focșani, iar de 29 de ani antrenează în Franța. Relațiile dintre distinsa antrenoare și CSS Bârlad au fost foarte bune încă dinainte de 1989, de pe timpul când echipa de gimnastică a CSS Bârlad participa la Focșani la diverse concursuri. De fiecare dată, gimnastele din Bârlad erau sprijinite la antrenamente de către antrenoarea Tatiana Popa împreună cu soțul ei, care au dat dovadă mereu de fair play, chiar și atunci când echipa din Bârlad concura la Focșani cu echipa gazdă.

În anul 1990, Tatiana Popa a plecat în Franța, iar în 1991 a invitat pentru prima oară echipa de gimnastică a CSS Bârlad, prin antrenorul Ioniță Chirilă, să participe la concursul Grand Prix de Nîmes. Pentru tot sprijinul acordat gimnasticii bârlădene de-a lungul a zeci de ani, Consiliul Local Municipal Bârlad i-a acordat titlul de cetățean de onoare.

În acest an, CSS Bârlad va fi reprezentat la Grand Prix de Nîmes, concurs cu tradiție în Franța, de șapte gimnaste: Anastasia Balan, Andra Donose, Amalia Balan, Ilinca Balan, Ioana Balan, Beatrice Irimescu și Bianca Balan. Sportivele sunt însoțite de antrenorii Ana-Maria și Liviu Iordache.

Fetele noastre vor evolua pe 26 ianuarie în concursul Grand Prix de Nîmes, dar vor participa și la concursul „Nimfele de Aur”. Înainte de aceste competiții se va desfășura un concurs amical între CSS Bârlad și CSS Vergeze. Din delegația bârlădeană, alături de primarul Dumitru Boroș, fac parte și președintele CARP Bârlad – Nicolae Mihai, consilierii locali Cristina Tiron și Geanina Radu, precum și profesorul Ioniță Chirilă, fostul director al CSS Bârlad. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: