Home / Administratie / (FACSIMIL) Ghinion pe capul lui Boroș꞉ afacerea «Poligonul», prin care patru hectare de teren urmau să ajungă la discreția unor afaceriști, declarată ILEGALĂ

(FACSIMIL) Ghinion pe capul lui Boroș꞉ afacerea «Poligonul», prin care patru hectare de teren urmau să ajungă la discreția unor afaceriști, declarată ILEGALĂ

de Simona MIHĂILĂ

Patru hectare de teren extravilan cu deschidere la Șoseaua Tecuciului, mai exact la Drumul European 581, adică zona fostului poligon auto. Aceasta este suprafața ce urma a ajunge, cu titlul de ”închiriere”,  la discreția unor oameni de afaceri, pe durata a 25 de ani! Pare halucinant, însă concluziile controlului de legalitate efectuat de Instituția Prefectului Vaslui au dat la iveală intențiile dubioase ale actualei conduceri a orașului, care a vrut să scoată din circuitul agricol o suprafață deloc neglijabilă, ce aparține domeniului privat al urbei, pentru a o închiria ulterior, în baza unui contract cu întindere pe 25 de ani!

Hotărȃrea Consiliului Local nr. 346 / 31.10.2018, prin care o suprafață de teren arabil de 44.000 mp era trecută în administrarea Direcției pentru Administrarea Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (D.A.P.P.C.) Bârlad, ar fi putut deschide una dintre cele mai păguboase ere pentru orașul Bȃrlad.

Cu votul majorității consilierilor, care au trecut pe repede înainte peste proiectul de hotărȃre în cauză (citit și votat în mai puțin de 1 minut!), primarul Dumitru Boroș a reușit o performanță administrativă greu de egalat în Romȃnia꞉ a trecut 4 hectare de teren arabil din proprietatea urbei în anticamera unor chiriași într-atȃt de norocoși încȃt ar fi beneficiat de un contract pe 25 de ani, o premieră în istoria contractelor încheiate de Primăria Bȃrlad!

De-a dreptul șocant pentru modul în care se practică administrația în Bȃrlad, proiectul a primit aviz favorabil din partea comisiilor de mediu, urbanism și buget, chiar și din partea comisiei juridice, unde singurul amendament formulat nu s-a referit la legalitatea acțiunii, ci la durata închirierii, o propunere fiind ca, la încheierea contractului, să se ia în calcul durata de 20 de ani, și nu cea finală, de 25.

Cu hotărȃrea aprobată, primarul Boroș și-a frecat, probabil, palmele de bucurie că, odată trecut în administrarea D.A.P.P.C., instituție al cărei director era, la acea dată, cel mai bun prieten al său, liberalul Iulian Bîca, terenul de 4 hectare va fi închiriat unor afaceriști cu planuri ambițioase.

Scoaterea unui teren din circuitul agricol miroase de departe a ilegalitate, iar faptul că Boroș a cerut și obținut votul consilierilor locali pentru a închiria acest teren pe o durată de un sfert de secol, în condițiile în care Primăria încheie contracte de închiriere pentru perioade de maximum 5 ani, ridică reale semne de întrebare. Pentru că orice chiriaș știe că, la expirarea contractului de închiriere, își poate folosi dreptul de preempțiune pentru a cumpăra cu prioritate bunul de care s-a folosit, adică, în acest caz, suprafața de teren pe care ar fi construit orice, vreme de 25 de ani.

Nu doar chiriașii știu că pot fac uz de dreptul lor de preempțiune, ci și primarul Dumitru Boroș, care e de profesie avocat, cunoaște aceste lucruri. Ca un bun avocat ce este, nu-i așa?

Prefectura Vaslui le cere autorităților de la Bârlad să revoce hotărârea ilegală

Tarlaua nr. 23 nu i-a purtat, însă, noroc primarului din Bȃrlad, care, oricȃt de mult s-ar fi străduit să treacă pe lȃngă lege, a fost prins cu mȃța-n sac la Vaslui, la Prefectură. Juriștii de la Instituția Prefectului au sesizat că actul prin care Boroș a trecut terenul în administrarea D.A.P.P.C este ilegal. Mai clar, a fost adoptat cu încălcarea prevederilor art. 5, alin. 1 și 2, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34 / 2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18 / 1991. În consecință, Prefectura a cerut revocarea hotărârii ilegale.

E greu de crezut că un primar care se află de doi ani în funcție și care, pe deasupra, mai este și avocat, nu știe că legea interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor din extravilanul localităților, pajiștile fiind folosite exclusiv pentru pășunatul animalelor și producerea de furaje.

Dumitru Boroș, cel care în campania electorală (și nu numai) arăta cu degetul ”ilegalitățile” și ”imoralitățile”, va trebui să găsească alte variante prin care să facă fericiți diverși oameni de afaceri, acum că afacerea “Poligonul” nu i-a ieșit.

Rămâne întrebarea: ce etichetă o fi mai onorabilă pentru Dumitru Boroș? Aceea de avocat nepregătit, care nu cunoaște legile sau aceea de avocat șiret, care cunoaște legile dar le încalcă?

About Simona Vasile

x

Check Also

CL Vaslui va vota prin videoconferință un plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba ...

Comuna Berezeni împădurește 285 de hectare cu bani din fonduri europene și de la bugetul național

Comuna Berezeni a lansat pe SICAP o licitație publică, ...

Tabăra pentru copii și tineri din Pădureni va fi recepționată în luna iunie 2020

de Dănuț CIOBANU  În luna iunie 2020, vor fi ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: