Home / Administratie / Primăria Vaslui dă drumul la investiții cu fonduri europene în valoare de 240 milioane lei

Primăria Vaslui dă drumul la investiții cu fonduri europene în valoare de 240 milioane lei

de Dănuț CIOBANU

Primăria Vaslui va demara din 2019 un pachet de proiecte pe fonduri europene care se ridică la suma de 240 milioane de lei. Investițiile vor fi derulate în următorii ani și vizează transportul în comun, iluminatul public etc. În paralel cu aceste proiecte de dezvoltare, va începe și implementarea programului de apă și canal, care în cele trei etape de aplicare totalizează peste 100 milioane de lei. Pentru a sprijini efortul de dezvoltare, Primăria Vaslui va aproba în acest an noul Plan Urbanistic General.

Fondurile europene nerambursabile de la Uniunea Europeană reprezintă principala sursă de finanțare a proiectelor de dezvoltare din municipiul Vaslui. Cum resursele de la bugetul local sunt total insuficiente pentru a acoperi obiectivele de investiții propuse, Primăria Vaslui apelează pe finanțarea externă.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a anunțat miercuri, 23 ianuarie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, că a făcut o evaluare a proiectelor europene care vor fi implementate la nivel local, investiții care se ridică în total la suma de 240 milioane de lei: “Această valoare reprezintă două bugete și jumătate ale orașului nostru. Anul trecut bugetul municipiului Vaslui a fost de 100 milioane lei, iar veniturile din acest an sunt previzionate cam la aceiași sumă. În prezent, proiectele se află în diferite stadii de conformare. Este vorba despre investiții în transportul local, iluminatul public, proiecte transfrontaliere cu raioane din Republica Moldova, proiecte pe școli etc. Toate aceste proiecte vor fi implementate cu acest an și în anii viitori”.

Pe lângă proiectele cu fonduri europene, municipalitatea mai avem investiții care vor fi susținute de la bugetul local și care se ridică la 15 milioane de lei. Din bugetul local se finanțează construcția bazarului, reabilitarea acoperișurilor la două licee, finalizarea unor lucrări de infrastructură în Cartierul 13 Decembrie etc.

Investiții masive în sistemul de apă și canal

Pe lângă acest pachet de investiții, în municipiul Vaslui va demara și proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, care cuprinde trei etape. Într-o primă etapă vor începe lucrările la rețelele de apă și canal în valoare de 74 milioane de lei, lucrări care vor fi realizate de SC Ludwing Pfeiffer SRL Timișoara. O a doua etapă prevede un proiect inițiat de SC Aquavas Vaslui în valoare de 20 milioane de lei, care prevede construcția unor stații de pompare, rezervoare cu apă, alimentare cu apă în suburbia Moara Grecilor. A treia etapă prevede extinderea sistemului de apă pe străzile care nu au fost prinse prinse în primele proiecte de apă și canal.

“Sistemul de apă și canal este cea mai importantă problemă din municipiul Vaslui. Investițiile nu se pot face peste noapte. Beneficiarul proiectului pe rețelele de apă și canal este Consiliul Județean Vaslui și SC Aquavas Vaslui, însă noi vom sprijini firma din Timișoara pentru a stabili grafice de lucru, să fixăm străzile pe care se va interveni etc. Programul pe apă și canal trebuie corelat cu lucrările de asfaltare și restul utilităților cum ar fi gazele naturale sau iluminatul”, a mai spus Vasile Pavăl.

PUG-ul, vital pentru dezvoltare

Pentru ca toate aceste investiții să se deruleze în condiții optime, Primăria Vaslui va aproba în anul 2019 noul Plan Urbanistic General (PUG) al orașului. Documentul va trasa direcțiile de dezvoltare ale municipiului pentru următorii 14 ani și va fi realizat de către Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București.

Vasile Pavăl a precizat că în cursul lunii decembrie 2018 a fost semnat contractul în vederea realizării PUG-ului. „Dacă nu realizăm PUG-ul în cele mai bune condiții, va fi greu să îl mai modificăm ulterior. Avem contractul semnat pentru întocmirea lucrării, iar în perioada imediat următoare directorul Institutului de Arhitectură București va veni la Vaslui. Vor fi foarte multe dezbateri publice cu privire la acest document, pentru că vom stabili pe ce direcții ne dezvoltăm, care va fi nivelul de înălțime al clădirilor pe care le vom construi etc. O să discutăm mult pe marginea acestui proiect”, a explicat Pavăl.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui a stabilit planul de lucrări pe anul 2020, pentru beneficiarii de ajutor social

Consiliul Local (CL) Vaslui va ...

Investiție de peste 14 milioane de lei, pentru extinderea Parcului Copou din municipiul Vaslui

În cursul zilei de ieri, ...

Austeritatea extremă a coborât peste județul Vaslui. DGASPC are bani de salarii doar pentru trei luni

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: