Home / Sanatate / DSVSA trage un semnal de alarma cu privire la cazurile de trichineloză din județ

DSVSA trage un semnal de alarma cu privire la cazurile de trichineloză din județ

 Având în vedere creșterea incidenței Trichinelozei la porcii mistreți vânați pe teritoriul județului Vaslui și a faptului că aceștia erau comercializați pentru consumul vânătorilor și al apropiaților acestora înainte de efectuarea examenului trichineloscopic, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranță Alimentelor Vaslui atrage atenția că pe lângă monitorizarea în permanență a stării de sănătate a efectivelor de porci mistreți, și raportarea în regim de urgență, despre orice modificare a stării de sănătate a acestora, vânătorii au obligația de a da probe la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Vaslui de la toate cazurile de mistreți bolnavi depistați sau cadavrele acestora și de la toți mistreții împușcați pentru diagnosticarea PPA și PPC și Trichineloză.

În urmă incidentelor din ultima perioadă cu mistreți pozitivi la trichineloză, de pe fondurile de vânătoare de pe rază localităților Cristești, Siliștea, Popeni, Dănești, Valea Teiului-Huși, Hoceni, Bădeana, urmare a unor probe care au ajuns târziu la verificare, a rezultat consumul de carne și preparate din carne fără examen trichineloscopic, ceea ce pune în pericol sănătatea consumatorilor și a familiilor acestora.

 Pentru limitarea riscului ca omul să fie contaminat cu Trichinella de la carnea de porc mistreț infestat, probele relevante în vederea examenului trichineloscopic de la mistreț sunt următoarele: de la fiecare carcasă se recoltează pilierii diafragmatici stâng și drept (obligatoriu ambii), porțiunea distală a membrului anterior, mușchiul sublingual, maseter, mușchii intercostali, care să înglobeze, în total, șase probe în greutate de aproximativ 500 de grame.

Metoda digestiei eșantioanelor combinate utilizând un agitator magnetic efectuată de LSVSA Vaslui este recomandată că metodă fiabilă pentru uz curent. Este necesar ca mărimea eșantionului destinat analizei paraziților să crească în cazul în care acesta nu poate fi prelevat din locul de predilecție și în cazul în care tipul sau specia animală este mai expusă riscului de infecție. Pentru a facilita trasabilitatea vânătului sălbatic în caz de incidente privind siguranța alimentară, animalele vânate se crotaliază obligatoriu. Este interzisă introducerea în consum a vânătului necrotaliat, el va fi îndreptat direct către o întreprindere de denaturare.

Este interzisă expedierea carcaselor de vânat sălbatic înainte de primirea rezultatelor buletinelor de analiză, care să ateste rezultate negative pentru PPA,PPC,Trichinella. Deasemenea este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane.

D.S.V.S.A.Vaslui recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unităti sau spații autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii și se poate complică, putând duce la deces. Același risc există și în cazul preparatelor din carne provenită de la animale neexpertizate și infectate cu parazitul Trichinella spiralis, întrucât afumarea sau prăjirea/coacerea superficială nu distruge parazitul.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Vaslui unde este organizat serviciu de permanentă este 0235421121 , fax 0235421278 și e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor (G.P).

About Tehno Redactor

x

Check Also

Indemnizația de însoțitor pentru pensionarii de boală este de 1.012 lei

În perioada 1 ianuarie 2020 – ...

Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Vasluieni, fiți precauți, gripa se apropie ...

Bilanțul donărilor de sânge la CJTS Bârlad

Anul 2019 nu a fost unul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: