Home / Administratie / Scandalul din jurul afacerii “Poligonul”, ticluită în biroul lui Boroș, ajunge la un nou nivel: municipalitatea bârlădeană, în fața instanței
Edilii bârlădeni ar fi vrut să închirieze, ilegal, peste 4 ha teren din jurul fostului poligon auto, pentru o perioadă de un sfert de secol

Scandalul din jurul afacerii “Poligonul”, ticluită în biroul lui Boroș, ajunge la un nou nivel: municipalitatea bârlădeană, în fața instanței

Întrucât primarul Bȃrladului, Dumitru Boroș, a refuzat să inițieze proiectul de revocare a hotărȃrii ilegale de consiliu local, prin care se pregătea să pună la dispoziția unor afaceriști peste patru hectare de teren de la intrarea sudică în localitate, Prefectura Vaslui a dat în judecată Consiliul Local Bȃrlad. Părțile se vor întȃlni în fața instanței de contencios administrativ, evenimentul find, pentru Bârlad, o premieră în ultimii 20 de ani.

Primarul Dumitru Boroș nu se dezminte. Ceea ce unii dădeau ca sigur, judecȃnd “competențele” liberalului și “performanțele” sale administrative din prima lună la frȃiele orașului Bȃrlad, se întȃmplă la mai bine de jumătate de mandat. Dumitru Boroș a dat cu oiștea-n gard și a dus Primăria Bȃrlad direct la tribunal!

De vină e Hotărȃrea de Consiliu local nr. 346 / 31.10.2018, prin care o suprafață de teren arabil de 44.000 mp a fost trecută, cu votul majorității consilierilor, în administrarea Direcției pentru Administrarea Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (D.A.P.P.C.) Bârlad.

Lovitura de grație pe care se pregătea să o dea primarul Boroș viza închirierea pe 25 de ani a acestui teren unor oameni de afaceri care, așa cum a semnalat ziarul Est News în ediția din 25 ianuarie, ar fi putut lesne deveni proprietari, după un sfert de secol de la închirierea suprafeței, făcȃnd uz de dreptul lor de preempțiune.

Planul a fost dejucat de juriștii Prefecturii Vaslui care, în urma controlului de legalitate efectuat, au constatat că totul este o ilegalitate grosolană.

Printr-o adresă care datează din 10 ianuarie 2019 (Foto) prefectul i-a cerut primarului Dumitru Boroș să revoce hotărȃrea ilegală pȃnă la prima ședință ordinară de consiliu local. Aceasta a avut loc pe 21 ianuarie, dar primarul Boroș nu a suflat nicio vorbă în acest sens. Prefectura Vaslui a decis să ceară instanței de contencios administrativ anularea hotărârii ilegale.

Conform legii, contenciosul administrativ, ca instituție juridică, are drept scop contracararea abuzurilor și exceselor de putere ale autorităților publice, apărarea drepturilor persoanei în spiritul legii, ordonarea activității autorităților publice și asigurarea ordinii de drept.

În urma acțiunii demarate de Prefectura Vaslui la instanța de contencios administrativ, judecătorii vor anula actul administrativ prin care primarul Bȃrladului, avocat de profesie, a cerut consilierilor locali, care au și fost de acord, să încalce nu una, ci două legi. Este vorba despre Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34 / 2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și Legea fondului funciar nr. 18 / 1991.

Vestea bună este că Instituția Prefectului nu doarme și că ilegalitatea lui Boroș nu a apucat să cauzeze prejudicii, motiv pentru care, cel mai probabil, Primăria Bȃrlad nu va avea de plătit despăgubiri în acest caz ce reprezintă o altă premieră negativă pentru oraș. (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două persoane urmărite internațional prinse la Albița

Polițiștii de frontieră din cadrul ...

Șoseaua de centură a municipiului Vaslui intră în proiectare

de Dănuț CIOBANU Proiectanții vor ...

Fostul subprefect Sergiu Marian, eliberat condiționat de Judecătoria Vaslui. DNA a contestat din nou măsura

Fostul subprefect Sergiu Marian a ...

%d blogeri au apreciat: