Home / Administratie / Mai bine cămin, decât ruină – Fostul Spital Orășănesc Negrești va fi transformat într-un cămin pentru bătrâni

Mai bine cămin, decât ruină – Fostul Spital Orășănesc Negrești va fi transformat într-un cămin pentru bătrâni

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Județean Vaslui a solicitat de la Primăria Negrești preluarea în administrare a fostului spital orășenesc din localitate. Motivul pentru care autoritățile județene au formulat cererea este amenajarea în respectivele clădiri a unui serviciu social dedicat persoanelor vârstnice. La Negrești vor fi transferați 50 de bătrâni de la căminul de la Huși, care nu mai corespunde normelor de securitate la incendiu.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui va închide mai multe centre în care acordă servicii de specialitate persoanelor vârstnice, din cauză că respectivele sedii nu dețin autorizația de securitate la incendiu. În urma demersurilor realizate la nivelul județului de către DGASPC Vaslui, a fost identificat spațiul din orașul Negrești. Pe 23 ianuarie 2019, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a transmis o cerere Primăriei Negrești prin care solicită trecerea fostei unități spitalicești din domeniul public al UAT-ului în domeniul public al județului. Primăria Negrești a demarat procedura de actualizare a domeniului public, prin efectuarea unor măsurători cadastrale la spital. Intabularea tuturor clădirilor este o operațiune obligatorie, în vederea trecerii imobilului din domeniul public al orașului Negrești în domeniul public al județului Vaslui. Spitalul Negrești este înregistrat cu o valoare de inventar de 10 milioane de lei și are o suprafață construită de 3.092 metri pătrați.

Avantaje economice pentru Negrești

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că a fost făcut un inventar al clădirilor deținute de UAT-urile din județ, cu scopul de a fi utilizate și transformate în centre pentru persoanele în vârstă: “Bătrânii nu mai pot rămâne în căminul de la Huși. Problema cu redeschiderea Spitalului Negrești, după părerea mea, este încheiată de multă vreme. Acolo nu mai sunt medici, nu mai sunt paturi, unitatea nu mai are buget. De aceea ne-am decis să facem acolo, într-o parte din patrimoniu, un cămin pentru bătrâni. Să reabilităm spațiile, să cazăm acolo 50 de persoane. Este mai ușor să preluăm imobile din patrimoniu, să le reabilităm și să le dăm în administrare DGASPC Vaslui, pentru a le folosi conform legii. Orașul Negrești nu este obligat să ni-l dea, dar vor avea și ei avantaje. Peste 20 de oameni vor lucra acolo, se vor plăti impozite la bugetul local, este mai bine decât nimic. În acest sens, am făcut o cerere Primăriei Negrești și vom vedea ce răspuns primim”.

Tot în clădirile fostului spital din Negrești se intenționează ca să fie organizată o secție de paleație, pentru persoanele aflate în faza terminală de boală. La acest proiect va participa Primăria Negrești, CJ Vaslui și Episcopia Hușilor.

Condiții de viață mult mai bune

Ionel Ștefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui, a spus că în căminul de bătrâni din municipiul Huși sunt cazate 100 de persoane. Se intenționează ca 50 de bătrâni să fie transferați în noul centru care va fi amenajat în fostul Spital Orășenesc de la Negrești, iar celelalte 50 de persoane în vârstă într-o secție a Spitalului din Huși, care va fi reabilitată. “În ultimul timp, avem foarte multe solicitări să intre bătrâni în sistem. Noi rezolvăm zilnic astfel de cereri. În prezent, pe lista de așteptare avem peste 20 de persoane vârstnice. Când vom duce oamenii în noile locații din Spitalul Negrești și cel din Huși vor fi condiții bune de cazare. Sunt 2-3 persoane în cameră și bătrânii trăiesc acolo ca într-o familie, se simt ca acasă”, a precizat Ionel Armeanu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Blocuri ANL pentru locuințe de serviciu și închiriere

Construcția de locuințe este una ...

18 august 2019 – Comune vasluiene în sărbătoare

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voie ...

Care transparență? Medici ai spitalului bârlădean care au uitat să-și publice declarațiile de avere și interese

Deși este lege, unii angajați ...

%d blogeri au apreciat: