Home / Invatamant / Fabuloasa poveste a bârlădeanului care muncește doar o zi pe lună, a vizitat 30 de țări în cinci ani și se află în topul primilor IT-isti din România

Fabuloasa poveste a bârlădeanului care muncește doar o zi pe lună, a vizitat 30 de țări în cinci ani și se află în topul primilor IT-isti din România

de Mihaela NICULESCU

Ceea ce pentru alții este o aventură, pentru bârlădeanul Sergiu Strat este viață obișnuită. De cinci ani, pentru el „acasă” înseamnă locul unde lucrează și trăiește, mereu în alte zone geografice ale Pământului. Nu stă niciodată mai mult de două-trei luni într-un singur loc. A ajuns să viziteze în cinci ani 30 de țări de pe glob, să cunoască oameni noi, culturi noi și locuri noi.

La cei 35 de ani, Sergiu Strat este unul dintre cei mai apreciați IT-iști din România și nume sonore din industrie îl respectă în mod deosebit. Lucrează de la distanță, online, acordând consultanță în domeniul IT. Cu alte cuvinte, câștigă bani vânzându-și experiența acumulată în ani de studiu. Nu a mai vrut să stea într-un birou, opt ore, la calculator. Pentru că profesia îi permite să lucreze de la distanță, consideră că e mai avantajos să muncească mai puține ore pe zi dar mai eficient, câștigând astfel timp pentru dezvoltarea personală.

Și-a luat inima-n dinți, și-a învins fricile și a început o viață nouă

„Dacă m-ați fi întrebat acum cinci ani dacă viața mea s-ar putea desfășura așa cum e acum, aș fi zâmbit. E adevărat că mi-am dorit de mult timp să călătoresc, să fiu mereu în altă parte, să scap de rutină, dar nu credeam că pot. Simțeam că viața trebuie trăită altfel, pentru că, nu-i așa, e una singură. Este plictisitor și toxic, la un moment dat, să lucrezi opt ore zilnic într-un birou, să faci în fiecare zi aceleași lucru, să vezi aceiași oameni și aceleași locuri, să respiri mereu același aer. Aveam niște bani puși deoparte, un aparat foto, nu aveam credite, nici datorii la bănci. Cei din compania pentru care lucram m-au asigurat că îmi păstrează locul de muncă, dar nu aveam curaj să plec în străinătate și să experimentez ce-mi doream. Într-o zi, mi-am înfrânt teama și am plecat. Frica ucide vise și speranțe. Trebuie să lupți cu tine însuți pentru a o învinge. Eu am reușit. Am găsit o companie dispusă să lucrez pentru ea, de la distanță, fără obligația de a munci opt ore pe zi. Prima țară unde am ales să merg a fost Japonia”, a declarat Sergiu Strat, pentru Est News.

Acesta a mai precizat că odată ajuns în Japonia, s-a simțit alt om, mai sănătos și mai motivat. A ajuns la concluzia că a trăi în afara României e mai ieftin. Chiriile în București, Cluj, în cele mai multe orașe din țară, sunt exorbitante în comparație cu cele din afară.

Cu 30 de euro pe zi, în medie, se poate locui în orice țară. A călătorit în aproape toate colțurile lumii. Nu a ajuns încă în America de Sud, în Africa și nici la Polul Nord. Vrea în mod special să viziteze Africa, să facă voluntariat, pentru a ajuta oamenii de acolo cu ce au nevoie, nu neapărat în domeniul său.

Lucrează câte o zi pe lună și trăiește cum îi place

„Ratam experiențe noi, fericire, crezând că a trăi într-un loc e mai ieftin. Nu e așa, e mai scump. Îți trebuie voință, adaptabilitate, poate și spirit de aventură și ceva bani. Sunt oameni care își permit să lucreze de la distanță, câștigă destul de mulțumitor și cu toate astea rămân captivi într-o viață anostă, într-un loc, într-o vilă sau o casă pentru care plătesc chirie, rate la bănci, impozite și taxe mari. Trăiesc într-un oarecare confort și lux dar nu au parte de prea multe împliniri. E adevărat că pentru a călători ieftin trebuie să fii dispus să locuiești în camere obișnuite, fără lux, sau în capsule fără geam, cum fac eu. Cu 12-15 euro, sau mai mult, cu 30-50 de euro poți locui decent oriunde pe glob. Sfatul meu pentru cei care pot lucra de la distanță, și sunt multe site-uri care permit așa ceva, e să profite de această oportunitate pentru a călători și a-și lărgi orizontul”, a mai adăugat Sergiu Strat.

Lucrează doar o zi pe lună și câștigă suficient pentru a explora locuri noi. Ar putea lucra mai mult, dar consideră că îi sunt de ajuns banii pe care îi câștigă. Scopul lui în viață este acum de a avea mai multă grijă de sufletul și sănătatea sa. Face sport, înoată zilnic, fără excepție. Deși este pasionat de domeniul IT , este de părere că a te dedica zilnic acestei profesii nu e tocmai în regulă. A ajuns la concluzia că viața este atât de ofertantă dincolo de computer, încât nu merită să devii sclavul acestuia.

„Nu cred că merită să îți distrugi sănătatea pentru a performa la infinit. Poți să trăiești decent dacă muncești o zi, două, trei pe lună, în acest domeniu. Lucrezi mai puțin, dar câștigi timp mai mult pentru tine. Este atât de important!”, a mai mărturisit talentatul IT-ist.

„Sergiu este ca și cum ai găsi o pepită de aur pe plajă!”

Bârlădeanul, aflat acum în topul primilor IT-iști din țară, este absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, profilul matematică-informatică, promoția 2002. A absolvit Facultatea de matematică-informatică a Universității din București și a lucrat în companii de elită. În 2005 era singurul român care avea server cu procesor cu virtualizare hardware.

„În domeniul informaticii este un nativ”, spune Vlad Giurcanu, fostul său profesor de informatică din liceu. Acesta a mărturisit că Sergiu i s-a dezvăluit precum o pepită de aur pe plajă, ceea ce nu se întâmplă des și nu oricui.

Sergiu Strat își iubește enorm profesia pentru care s-a pregătit și în care se perfecționează continuu, dar nu vrea să să-și sacrifice tot timpul pentru asta. Recent, a venit din Tenerife, unde mărturisește că s-ar mai întoarce, iar în curând va pleca spre Țara Soarelui Răsare. De data asta, va poposi în Okinawa, locul unde trăiesc foarte mulți longevivi. Pe lângă vizitarea zonei, se va ocupa și de fotografie. Îl atrage acest domeniu, numai că în ultimul timp nu i se mai pare interesant să imortalizeze locuri, clădiri sau peisaje, ci chipurile oamenilor. L-a întâlnit întâmplător și l-a fotografiat pe cel mai mare fotograf stradal, Louis Mendes. Nu a vorbit cu el, l-a văzut doar și i-a fost de ajuns. Era pe străzile New-Yorkului, împreună cu aparatul său foto vechi, din 1930.

„Am descoperit că fotografierea persoanelor pe care le întâlnesc pe stradă, cărora le cer permisiunea înainte, mă ajută să mă cunosc mai bine. Mi s-a spus că fotografiile mele nu au valoare artistică, cel puțin o parte dintre ele. Mie îmi plac. Sunt o adevărată terapie pentru sufletul meu, le privesc ori de câte ori simt asta, întrucât dincolo de chipul oamenilor surprind și o bucățică din sufletul lor. Nu m-am gândit încă, dar poate am să expun o parte din fotografii acasă, la Bârlad, evident, după ce voi primi permisiunea persoanelor surprinse. Mă gândesc să iau și câteva cursuri de artă fotografică. Totul se poate face cu voință, absolut tot ce am realizat s-a datorat voinței. Mi-am înfrânt fricile prin voință și mi-am schimbat viața înfruntându-mi temerile. Schimbarea nu vine de undeva anume, ci din noi. Iar fericirea nu o primim din afară, ci dinlăuntrul nostru. Niciodată calculatorul nu va putea să facă asta în locul nostru”, a mărturisit bârlădeanul Sergiu Strat.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: