Home / Sanatate / Iată pachetul de servicii medicale de care vor beneficia, în 2019, vasluienii, chiar dacă nu sunt asigurați

Iată pachetul de servicii medicale de care vor beneficia, în 2019, vasluienii, chiar dacă nu sunt asigurați

Pachetele de servicii medicale la stat de care beneficiază vasluienii (la fel ca toți românii) sunt reglementate prin act normativ, unde există un pachet mai cuprinzător pentru cei care sunt asigurați în sistemul de sănătate al statului, dar și un pachet mai mic pentru cei care nu sunt asigurați.

Pentru 2019 sunt două tipuri de pachete de servicii: un pachet cu servicii de bază pentru cei asigurați în sistem și care cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătății, medicamentele, dispozitivele medicale și alte servicii la care au dreptul asigurații; un pachet cu servicii minimale pentru cei neasigurați are cuprinde servicii medicale ce se acordă numai în cazul urgențelor medicale (inclusiv operații chirurgicale), al anumitor tipuri de boli, servicii medicale pentru gravide, servicii de planificare familială și servicii de prevenție.

Pachetul de bază pentru cei asigurați în sistemul public de sănătate

Cei asigurați vor beneficia, ca și până acum, de mai multe servicii medicale decât cei neasigurați, atât la medicul de familie, cât și la cabinetele medicale, la spitale și la dentist.

La medicul de familie, asigurații vor putea beneficia de o singură consultație pentru fiecare situație de urgență, de consultații pe caz de boală, precum și de consultații periodice și de monitorizare. Tot la medicul de familie, asigurații vor putea primi servicii preventive (pentru cei mici, de exemplu). Medicina de familie va presupune, de asemenea, și consultații la domiciliu, ca și până acum.

Apoi, pachetul de bază include asistența medicală ambulatorie (adică fără spitalizare) pentru specialitățile clinice, care va presupune: de exemplu, o singură consultație pe persoană pentru fiecare situație de urgență, patru consultații pe an pentru planificarea familială, serviciile pentru gravide și lăuze (o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație în primul trimestru de la naștere).

În acest pachet vor fi incluse, de asemenea, analizele de laborator (hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie etc.), serviciile spitalicești fie în regim de spitalizare continuă, fie în regim de spitalizare de zi, precum și serviciile medicale ce pot fi acordate de dentiști.

Vor fi acordate consultații pentru urgențele ce pot fi rezolvate la cabinetul medical, la centrul de permanență sau prin sistemul de consultații de urgență la domiciliu. Pachetul de bază va avea în componență și servicii de recuperare medicală, ce vor fi acordate în baza biletelor de trimitere de la medici.

Pachetul minimal pentru cei care nu sunt asigurați în sistem

Și cei care nu sunt asigurați la sănătate vor avea dreptul, ca și până acum, la anumite servicii medicale în sistemul medical de stat.

În primul rând, în cazul urgențelor, iar asta chiar și la medicul de familie ori acasă. Mai exact, se va putea beneficia de o singură consultație pentru fiecare situație de urgență, indiferent că pacientul este sau nu înscris la un medic de familie. În acest pachet sunt incluse și consultații pentru monitorizarea evoluției sarcinii și lăuziei.

În ambulatoriu, pachetul minimal va include, de asemenea, o consultație pe persoană în cazul fiecărei situații de urgență și în cazul fiecărei boli cu potențial endemoepidemic suspicionată și confirmată. Cât privește spitalizarea, cei neasigurați vor putea să beneficieze și de servicii medicale în regim de spitalizare continuă și de zi, fără a fi necesar biletul de internare (urgențe ce pun viața în pericol, nașteri, boli cu potențial endemoepidemic etc.).

Pachetul minimal va include și o serie de servicii ce țin de medicina dentară (pansamentul calmant, tratamentul paradontitelor, chiuretajul alveolar, repararea protezei și repararea aparatului ortodontic).

Cei neasigurați vor trebui să plătească integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate și tratamentul prescris de medicii de familie. (sursa www.avocatnet.ro)

About Simona Vasile

x

Check Also

Anchetă la Spitalul de Urgență din Vaslui, după ce doi bebeluși au fost infectați cu o bacterie periculoasă 

E alertă la Spitalul de ...

Vaccin pe risc propriu! La Spitalul “Beldiman”, protocolul medical nu prevede testarea la antirabic

Nu și-a însușit bine cursurile ...

Investiții de milioane de euro în sănătate, pentru ca județul Vaslui să devină unul din centrele medicale importante din Moldova

de Dănuț CIOBANU Investițiile în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: