Home / Social / Investiție record în județul Vaslui: 2,5 milioane lei pentru construcția de locuințe destinate persoanelor cu handicap

Investiție record în județul Vaslui: 2,5 milioane lei pentru construcția de locuințe destinate persoanelor cu handicap

de Dănuț CIOBANU

DGAPC Vaslui va demara, în acest an, un pachet de proiecte în valoare de 2,5 milioane de lei pentru persoanele cu dizabilități. Finanțarea este asigurată din fonduri europene și de la bugetul de stat. Vor fi amenajate în total șapte centre de zi în localitățile Tutova, Murgeni, Pogana, Vaslui, Banca, Găgești și Oltenești. În jurul acestor centre de zi vor fi construite 15 locuințe protejate, în fiecare locuință fiind internate între între 8-12 persoane. În județul Vaslui sunt înregistrate 15.000 de persoane cu handicap, din care 500 sunt instituționalizate.

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui va implementa mai multe proiecte în vederea amenajării unor centre de zi și construcția de locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități. În acest sens, Consiliul Județean Vaslui a aprobat în ultima ședință patru hotărâri în vederea aplicării mecanismului de contractare privind servicii pentru persoane adulte cu dizabilități.

În total, vor fi înființate șapte centre de zi în localitățile Tutova, Murgeni, Pogana, Vaslui, Banca, Găgești și Oltenești. În respectivele centre se pot duce pentru socializare persoanele cu handicap din localitățile respective. Activitățile au loc doar pe timpul zilei, fără cazare pentru timp de noapte, fiecare persoană cu handicap urmând să primească o masă caldă la prânz.

În jurul celor șapte centre de zi, la o distanță de maxim 20 de kilometri, vor fi construite două sau trei locuințe protejate, în care vor locui între 8 și 12 persoane adulte cu dizabilități. Beneficiarii locuințelor protejate vor fi cele 200 de persoane cu dizabilități, instituționalizate în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huși.

Ionel Ștefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui, a precizat că centrele de zi de la Găgești și Oltenești sunt finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, iar restul investițiilor vor fi realizate cu fonduri obținute prin Programul de Interes Național. În total, investițiile realizate pentru construcția caselor protejate și amenajarea centrelor de zi se ridică la 2,5 milioane de lei.

Pentru cele două proiecte care se realizează cu fonduri europene au fost semnate contractele de finanțare, iar restul proiectelor care sunt finanțate de la bugetul național au fost declarate eligibile, iar după evaluare se vor semna contractele de finanțare.

Județul cu cele mai multe locuințe protejate

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a întrebat conducerea DGASPC Vaslui dacă are o strategie privind înființarea acestor instituții și care sunt criteriile de selecție a localităților unde se realizează investițiile. Ionel Ștefănică Armeanu a răspuns că este o strategie privind amenajarea centrelor de zi, iar instituția pe care o conduce a depus aceste proiecte deoarece se asigură finanțare de la bugetul de stat.

“Toate persoanele cu dizabilități din centrul de la Huși vor fi repartizate în aceste locuințe protejate. Alegerea localităților a ținut de disponibilitatea autorităților locale de a ne oferi clădirile unde să amenajăm centrele de zi și terenurile pe care vor fi construite locuințele protejate. Noi am discutat cu reprezentanții mai multor comune, iar acolo unde am primit clădirea și terenurile vom amenaja instituțiile sociale. Sperăm ca până la sfârșitul acestui an să finalizăm proiectarea și din anul viitor să facem construcțiile. Vrem ca aceste locuințe protejate să fie făcute din elemente ușoare, deoarece se construiesc repede. Din punct de vedere termic aceste materiale sunt mai performante decât clădirile din cărămidă. Cu cele 15 locuințe protejate suntem județul cu cele mai multe instituții de acest gen. Centrul de la Huși nu mai poate fi autorizat de ISU», a spus Ionel Armeanu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: