Home / Sanatate / Vaccinul antigripal, la mare căutare în Bârlad

Vaccinul antigripal, la mare căutare în Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Unii bârlădeni ar vrea să se vaccineze dar nu mai au cu ce. După ce în luna decembrie stocurile de vaccin antigripal erau în unele cazuri aproape intacte la cabinetele medicilor de familie, de două săptămâni au rămas câteva sau deloc. Oamenii au vrut să se imunizeze abia după ce au aflat din mass-media că numărul deceselor provocate de gripă este în creștere. Cei care nu s-au grăbit să se vaccineze au rămas fără vaccin.

De zece zile, s-au epuizat și stocurile de vaccin antigripal din farmacii. Managerii abia dacă au putut achiziționa câteva doze, pentru că serul a dispărut și din depozite. Din totalul de 41.930 de doze de vaccin distribuite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui în teritoriu, au mai rămas doar 200 de doze neconsumate până la sfârșitul săptămânii trecute.

Medicii de familie au cerut suplimentarea de dozelor de vaccin, astfel că numărul pe care DSP Vaslui îl va solicita Ministerului Sănătății este de 2.772 doze. Puțin probabil ca ministerul să onoreze această cerere, întrucât a anunțat deja că va achiziționa în curând 25.000 de doze pentru toată țara.

În aceste condiții, fiecărui cabinet medical îi va reveni câte două doze, ceea ce este nesemnificativ. Singura soluție pentru cei neimunizați este să aștepte ca farmaciile să se aprovizioneze din nou, să evite aglomerația iar la primele semne de boală să se adreseze medicilor.

Spitalul din Bârlad are în dotare teste rapide de depistare infecției cu a virusurile gripale A și B, care pot diagnostica gripa în zece minute. Aceste teste vor fi folosite numai la recomandarea medicului infecționist.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: