Home / Administratie / În timp ce pășunile sunt în paragină, autoritățile locale dau din umeri

În timp ce pășunile sunt în paragină, autoritățile locale dau din umeri

de Dănuț CIOBANU

O mare parte din primăriile de la nivelul județului Vaslui continuă să nu fie interesate de întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale. Principala motivare a primarilor este că nu au bani și specialiști agricoli pentru a întocmi proiectele. În prezent, doar 28 de UAT-uri și-au elaborat amenajamentul pastoral.

Deși conducerea Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a avut numeroase discuții cu reprezentanți ai autorităților locale pentru a realiza amenajamentele pastorale, situația este departe de a fi rezolvată.

Până la data de 22 ianuarie 2019, din cele 86 de UAT-uri din județ, doar 46 au solicitat demararea procedurilor pentru întocmirea proiectelor.

Aurel Ghineț, director adjunct al DAJ Vaslui, a precizat că sunt finalizate numai 28 de amenajamente pastorale, aferente pentru o suprafață de 19.432 hectare. De asemenea, mai sunt în lucru 13 proiecte, pentru o suprafață de 7.965 hectare.

Termenul limită pentru realizarea proiectelor a fost data de 1 ianuarie 2019, dar cum multe UAT-uri de la nivel național nu au făcut amenajamentul pastoral este posibil ca termenul să fie prelungit. Documentele se întocmesc de către DAJ Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Vaslui și primării.

Situația nu este destul de bună, dar sunt motive obiective pentru care suntem în impas. Reprezentanții primăriilor ne spun că nu dispun de fonduri pentru efectuarea măsurătorilor necesare întocmirii amenajamentului pastoral și nu au specialiști agricoli. Totodată, unele suprafețe de pășuni și fânețe care fac obiectul amenajamentului pastoral au schimbată categoria de folosință, fără a întocmi documentația necesară. O altă cauză care a întârziat realizarea proiectelor este cea privind neclaritățile din situația juridică a terenurilor ocupate cu pajiști naturale. Nu în ultimul rând, există litigii cu asociațiile crescătorilor de animale, având ca obiect îngrijirea necorespunzătoare a pășunilor sau utilizarea nepotrivită a banilor din subvenția pe suprafață”, a spus Aurel Ghineț.

Proiectele se realizează conform OG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente, urmărindu-se îmbunătățirea producției calitative și cantitative de furaje. „Fac un apel la primării să facă aceste proiecte, pentru că amenajamentul pastoral este un document necesar la închirierea pășunilor, care ar fi o soluție pentru îngrijirea pajiștilor. Lipsa acestor documente face ca o parte din pășuni să fie abandonate, iar altele să fie supraîncărcate cu animale. Fără o îngrijire a pășunilor covorul ierbos s-a degradat, au crescut arbuști pe islazuri, iar animalele nu au hrană suficientă”, a mai spus Aurel Ghineț.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: