Google+
Home » Social » Trei locuințe protejate și un centru social, construite de DGASPC în Oltenești

Trei locuințe protejate și un centru social, construite de DGASPC în Oltenești

Trei locuințe protejate și un centru social pentru persoane adulte cu dizabilități vor fi construite cu fonduri europene în comuna Oltenești de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. În valoare de 3,6 milioane de lei, proiectul are ca scop principal reducerea numărului de beneficiari din Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Huși cu 24 de persoane, care urmează să fie cazate permanent în viitoarea locație.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a lansat primul din cele două proiecte intitulate ”Servicii sociale integrate pentru persoanele adulte cu dizabilități”, cofinanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și care prevăd construirea a șase locuințe protejate și două centre de zi în comunele Oltenești și Găgești. Odată cu implementarea acestora, în cele două locații ar urma să fie cazate 48 de persoane rezidente în prezent în Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Huși, unitate care, pe viitor, va trebui închisă întrucât nu mai corespunde normativelor actuale de funcționare.

În următorii doi ani, vom reuși să schimbăm fața județului și pe partea aceasta care privește persoanele adulte cu handicap și cele vârstnice astfel încât să nu mai avem niciun centru mai mare de 50 de rezidenți, dar să dezvoltăm și servicii la nivel local acolo unde sunt persoane care au nevoie de acestea. Este vorba atât de servicii de zi, pe care le considerăm foarte importante pentru activitatea pe care o desfășurăm, cât și de recuperare, având în vedere că în perioada următoare, după ce vom reuși să terminăm cu restructurarea centrelor foarte mari, vom intra în acea zonă în care locuiște persoana pentru a-i oferi servicii prin care să-i îmbunătățim calitatea vieții”, a declarat directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu.

Primul proiect, în valoare de 3,6 milioane de lei, va fi realizat la Oltenești și va cuprinde trei locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități, precum și un centru de zi pentru aceeași categorie de beneficiari.

Înființarea locuințelor protejate pentru 24 de persoane cu diazablități are ca scop creșterea gradului de independență a persoanelor cu dizabilități și îmbunătățirea incluziunii sociale. Ca urmare a dezvoltării noilor servicii integrate în comunitate, capacitatea administrativă a DGASPC Vaslui va crește, iar problemele persoanelor adulte cu dizabilități vor fi gestionate mult mai eficient”, susține managerul de proiect, Viorel Vlad.

Tot prin același proiect, se dorește sensibilizarea și informarea comunităților locale cu privire la drepturile și problemele specifice persoanelor cu dizabilitați, precum și implicarea activă în identificarea de soluții pentru prevenirea instituționalizării.

Va fi un obiectiv cu care ne vom mândri în Oltenești pentru că o să aibă o contribuție la dezvoltarea comunei. Aceste clădiri pe care noi le vedem deja în proiect o să fie foarte frumoase. Comunitatea este dornică și chiar întreabă când vor începe lucrările efectiv la aceste investiții”, a afirmat primarul comunei Oltenești, Constantin Galeru.

Dacă centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități va funcționa într-o clădire reabilitată, cele trei locuințe protejate, în suprafață totală de 562 metri pătrați, vor fi construite de la zero. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: