Home / Social / Avertismentul patronilor – Criza forței de muncă va pune la pământ economia județului Vaslui

Avertismentul patronilor – Criza forței de muncă va pune la pământ economia județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui se va adânci în perioada imediat următoare într-o criză a forței de muncă fără precedent. Salariile mici, infrastructura rutieră proastă, penuria de investiții străine vor pustii mediul de afaceri de muncitori.

Criza forței de muncă de la nivelul județului Vaslui se va acutiza în perioada imediat următoare. Pe fondul salariilor mici și lipsa acută a investițiilor străine în economia locală, o mare parte din vasluieni vor migra spre alte orașe mari din țară sau vor pleca la muncă în străinătate.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că a discutat cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, pentru a identifica soluții în vederea atenuării crizei de forță de muncă la nivel local: “Avem o lipsă mare de forță de muncă în sectorul construcțiilor, dar nu numai acolo. Sunt tot mai multe domenii unde nu se mai găsesc specialiști, spre exemplu în IT, care se duc spre marile orașe. Am avut discuții cu patroni din zona prestărilor de servicii (service auto, comerț) și îmi spun că nu mai au forță de muncă. Trebuie să fie inițiat un proiect de țară pe această problemă a forței de muncă. Și cei de la Timișoara, de la Cluj se plâng de forța de muncă”.

La nivelul județului Vaslui, exodul forței de muncă este încurajat atât de salariile mici, cât și de lipsa unor perspective pozitive privind dezvoltarea economică a zonei. “În județul Vaslui criza forței de muncă se va accentua. Salariul mediu net din Vaslui este mai mic decât în Iași, Brașov și alte orașe, pentru că acesta este potențialul zonei. Oamenii pleacă să câștige mai bine. Din păcate, în zona noastră, nu vin investitorii străini. Avem investiții foarte mici. Aceasta este o consecință a lipsei unei autostrăzi care ne-a rupt de lume și până acum doi ani lipsa unui aeroport”, a mai spus Vasile Pavăl.

Statistici negre

În luna noiembrie 2018, în județul Vaslui nu au fost înmatriculate societăți cu participare străină la capitalul social subscris. Potrivit ultimelor date statistice publicate de Direcția Județeană de Statistică Vaslui, în perioada ianuarie – noiembrie 2018 au fost înmatriculate 11 societăți cu participare străină, care au investit în total suma de 415 euro.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în perioada 1991 – 31 decembrie 2017, județul Vaslui se clasează pe locul 42 la nivel național în ceea ce privește numărul societăților înmatriculate și locul 41 în ceea ce privește capitalul investit. În județul Vaslui au fost înregistrate în total 440 societăți străine, care au investit un capital în valoare totală de 37,5 milioane de euro. Conform acelorași date statistice, în luna noiembrie 2018, câștigul salarial mediu brut din județul Vaslui a fost de 3.591 lei. În aceiași lună, câștigul salarial mediu net a fost de 2.148 lei.

La nivel național, în luna noiembrie 2018, câștigul salarial mediu brut a fost de 4.658 lei, iar câștigul salarial mediu net a fost de 2.792 lei. Raportat la aceste date, nivelul câștigului salarial din județul Vaslui este cu circa 20% mai mic decât media națională.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: