Home / Justitie / Ziua Internațională Pentru Nonviolență în Școală, marcată ieri de polițiștii vasluieni

Ziua Internațională Pentru Nonviolență în Școală, marcată ieri de polițiștii vasluieni

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul de Ordine Publică Vaslui – Compartimentul Proximitate, în colaborare cu Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui, au desfășurat ieri activități preventive, pentru a marca Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală.

Au participat elevi ai Liceului Teoretic Emil Racoviță” Vaslui și ai Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare” Vaslui. Au fost invitați la dezbatere specialiști din cadrul Penitenciarului Vaslui, care au transmis elevilor recomandări pentru evitarea situațiilor de conflict, prezentându-le totodată și consecințele finale ale unui act de violență. De asemenea, mai multe persoane cu istoric în folosirea violenței, custodiate de Penitenciarul Vaslui, le-au vorbit elevilor despre activitățile în care au fost implicați, le-au mărturisit despre regretele, cauzele și efectele folosirii violenței.

Scopul acestei zile a fost promovarea ideii de educare a copiilor în și pentru armonie, solidaritate, toleranță, respect pentru drepturile omului și nonviolență.

Elevilor le-a fost explicată noțiunea de violență în școală, ce reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, amenințare, hărțuire; bruscare, împingere, lovire, rănire; comportament care intră sub incidența legii (vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună știință); comportament școlar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală și orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului școlar în vigoare.

Polițiștii fac o serie de recomandări elevilor, pentru prevenirea violenței în școli. Să fie atenți când își aleg prietenii și să evite tovărășia persoanelor violente sau conflictuale. Să nu se lase influențați de ceilalți. Dacă un coleg sau colegă îi roagă să facă ceva cu care nu sunt de acord să refuze categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite. Să analizeze singuri riscurile la care se expun. Să le spună prietenilor să nu răspundă cu violentă la provocările altor grupuri și să le atragă atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale. Când sunt jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, să anunțe profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați. Să fie prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să devină victimele acestora. Dacă intră într-o dispută cu un coleg, să fie primii care renunță. Urmarea unei dispute verbale poate fi bătaia, cu efecte de nedorit asupra oricăruia din cei implicați. (G.P)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: