Home / Social / Controale la producătorii de sămânță și material săditor

Controale la producătorii de sămânță și material săditor

Anul trecut, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS)Vaslui a efectuat 74 monitorizări ale activității operatorilor economici înregistrați pentru producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor. Toți agenții economici au primit vize pentru producerea de semințe și material săditor.

Tot în cursul anului trecut au fost instruite și atestate 50 de persoane la cererea operatorilor economici: pentru 42 persoane a expirat atestatul, iar opt au fost persoane noi.

În ceea ce privește activitatea de inspecție în câmp a loturilor semincere înscrise la multiplicare de către operatorii economici înregistrați pentru această activitate, a fost verificată și avizată documentația depusă pentru înscrierea la multiplicare a loturilor semincere în anul agricol 2018. Este vorba despre o suprafața de 4.234 hectare, semănate cu grâu, orz, ovăz, porumb, floarea soarelui, mazăre furajeră, lucernă, sparcetă, viță de vie.

„Toată suprafața a fost controlată de cei cinci inspectori oficiali ai instituției. Această inspecție constă în deplasări în teren la fiecare din parcelele declarate. Se face parcurgerea în diagonală și se determină starea culturii. Evaluarea constă în alegerea aleatorie a punctelor de control, unde se fac numărători ale plantelor tipice și atipice. Prin media lor, rezultatele trebuie să se încadreze în standardele și legislația în vigoare pentru a fi admisă cultura din punct de vedere al purității varietale. Numărul inspecțiilor este în funcție de specie, de la cel puțin un control la grâu, până la cinci controale la floarea soarelui și porumb”, a spus Mihaela Lespezianu, inspector șef al ITCSMS Vaslui. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: