Home / Administratie / Explozie demografică pe hârtie! – Vasluiul va fi în curând municipiul de gradul I, cu o populație de 120.000 locuitori

Explozie demografică pe hârtie! – Vasluiul va fi în curând municipiul de gradul I, cu o populație de 120.000 locuitori

de Dănuț CIOBANU

Populația municipiului Vaslui se apropie rapid de un record istoric. În perioada imediat următoare Vasluiul va intra în categoria municipiilor de gradul I, cu o populație de peste 120.000 de persoane. Creșterea spectaculoasă a numărului de locuitori se datorează exclusiv cetățenilor din Republica Moldova care primesc cetățenie și își înregistrează domiciliul în municipiului Vaslui. Pe lângă o serie de avantaje, creșterea populației în scriptele oficiale aduce și o serie de dezavantaje municipiului reședință de județ.

Populația municipiului Vaslui crește spectaculos de la un an la altul. La 1 iulie 2018 în municipiul Vaslui erau înregistrați în total 117.465 de locuitori. Spre comparație, potrivit datelor recensământului populației și locuințelor din anul 2011, populația stabilă a municipiului Vaslui era de 55.400 persoane. În condițiile în care sporul natural al populației din ultimii ani este negativ, numărul deceselor fiind cu mult mai mare decât numărul născuților vii, aportul demografic vine din partea locuitorilor Republicii Moldova care primesc cetățenie română.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că vor fi o serie de consecințe datorate creșterii populației municipiului reședință de județ: “În perioada imediat următoare vom trece la municipiu de gradul I, care are o populație de peste 120.000 de persoane. De asemenea, Consiliul Local Vaslui va avea 23 de consilieri, față de 21 consilieri câți sunt în prezent. Creșterea numărului populației va determina inclusiv modificări și în ceea privește veniturile primite de la bugetul general consolidat al statului, sume care se acordă printr-o anumită formulă”.

Mai mulți cetățeni, mai multe probleme

Pe lângă avantaje, creșterea constantă a populației municipiului Vaslui aduce și o serie de dezavantaje. Astfel, când se face analiza unor proiecte de investiții pe fonduri europene sau cu finanțare de la bugetul de stat se constată că doar 42% din populația orașului beneficiază de servicii de apă și canal. În condițiile în care în urmă cu câțiva ani procentul era de 67% din populație, specialiștii care analizează acești indicatori constată că nu a fost o evoluție în acest sector.

De asemenea, în cazul alocărilor sumelor defalcate din impozitul pe venit, cei aproximativ 17.000 de salariați din municipiul Vaslui, raportați la o populație de 117.000 de persoane, nu reflectă realitatea socio-economică a orașului. “Noi avem o mare problemă cu atragerea investițiilor străine. Companiile mari se duc în localitățile care au peste 100.000 de persoane, pentru a avea forță de muncă. Cu populația pe care o avem înregistrată în datele statistice, la această dată, vom face și noi parte din lista marilor orașe și poate vor veni sau nu și la noi investitori”, a spus Vasile Pavăl.

O altă problemă legată de creșterea numărului de locuitori este și modul de organizare a alegerilor electorale: “La această populație avem pe listele electorale circa 100.000 de persoane cu drept de vot. Va trebui să asigurăm infrastructura pentru cele două rânduri de alegeri din acest an, pentru acest număr de votanți. Ne vom ocupa de această problemă, avem experiență, pentru că în perioada imediat următoare vin europarlamentarele și apoi prezidențialele. La alegerile trecute am avut secții unde erau arondați 2.000 de alegători și au votat doar patru persoane”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

Tânără de 15 ani din Zăpodeni dispărută de la domiciliu

Pe 7 octombrie, Valentina – ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: