Home / Administratie / Primarii vasluieni sunt disperați! Creșterea salariilor din construcții blochează lucrări de mare necesitate publică

Primarii vasluieni sunt disperați! Creșterea salariilor din construcții blochează lucrări de mare necesitate publică

de Dănuț CIOBANU

Majorarea salariului minim brut în domeniul contrucțiilor la 3.000 de lei este pe cale să întârzie demararea unor proiecte de dezvoltare. Pe lângă lipsa acută a firmelor de construcții, acum patronatul are de suportat și majorarea lefurilor de la 1 ianuarie 2019. În acest fel, la multe licitații publice nu se mai prezintă ofertanți și, în acest, fel, numeroase obiective de investiții sunt blocate. Soluția salvatoare pentru firmele de construcții este revizuirea devizelor generale și creșterea valorii contractelor.

Liviu Pârciu, primarul comunei Viișoara, a spus că a scos de două ori la licitație două proiecte, dar nu s-a prezentat nicio firmă de construcții să adjudece lucrările.

„Este o criză mare de firme de construcții civile în județul nostru. Dacă la licitațiile pentru asfaltarea drumurilor mai sunt constructori care licitează, în construcțiile civile nu găsești pe nimeni. Eu am două proiecte finanțate prin PNDL 2, pentru construcția unei grădinițe și a unui dispensar. De când s-a făcut salariul în construcții de 3.000 de lei, firmele nu mai participă la licitații pentru că nu le mai convine financiar. Firma vine cu o ofertă la o licitație, iar în situația în care trebuie să dea mai mulți bani la muncitori are de pierdut din punct de vedere financiar”, a spus Liviu Pârciu.

Prin PNDL 2 comuna Viișoara are finanțate patru proiecte: construcția unui dispensar, a unei grădinițe, a unui pod și dotarea unei școli. În total, investițiile care sunt prevăzute să înceapă în acest an se ridică la peste un milion de euro.

„Contractul pentru construcția podului este semnat și trebuie să înceapă lucrul. Firmele de construcții vin foarte greu la licitații, nu au mulți muncitori, iar după ce iau un proiect umblă după oameni prin comună. Noi am reușit să facem proiectele care le-am avut finanțate prin PNDL 1 și acum sunt aproape de finalizare. Am asfaltat mai multe drumuri rurale, am construit o școală cu parter și un etaj și am modernizat o altă școală pentru a primi autorizație de la Direcția de Sănătate Publică”, a mai spus Liviu Pârciu.

Devizele lucrărilor vor fi refăcute

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că a avut discuții la Consiliul Județean, pentru a fi rezolvată problema legată de majorarea salariilor în sectorul construcțiilor.

„Este propusă la Ministerul Dezvoltării o măsură prin care să fie revizuite devizele generale ale investițiilor, pentru a fi acoperită creșterea salariilor. Se va umbla la devizele generale, iar prin niște acte adiționale se va majora valoarea contractelor. Măsura a fost luată pentru a încuraja oamenii să meargă în construcții, pentru că aici era un deficit mare de forță de muncă. Salariul minim brut de 3.000 de lei este pentru 8 ore lucrate, dar muncitorul care muncește mai multe ore pe șantier va primi mai mult”, a spus Neculai Moraru.

De la 1 ianuarie 2019, potrivit OUG 114/2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajații de la firmele care desfășoară activități în sectorul construcțiilor pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.

Practic, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, un angajat va primi în mână un salariu net de 2.362 de lei.

Pentru a beneficia de aceste facilități, angajatorii trebuie să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri totală în activități din sectorul construcțiilor.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de manifestări culturale, sociale și sportive importante, organizate de Primăria Vaslui până la sfârșitul anului

Primăria Vaslui va organiza, până la sfârșitul acestui an, ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: