Home / Administratie / Bine ați venit în Bȃrlad, cel mai mare parc zoologic cu intrare fără bilet

Bine ați venit în Bȃrlad, cel mai mare parc zoologic cu intrare fără bilet

Faptul că problema cȃinilor comunitari dă, de ani buni, multe bătăi de cap administrației locale, nu mai e o noutate pentru nimeni, însă bȃrlădenii sunt invadați pe zi ce trece de patrupede fără stăpȃn! Oriunde te uiți, la orice oră, în traficul stradal auto și pietonal apare ca de nicăieri și cȃte un personaj îmblănit. Cum comportamentul animalelor nu poate fi anticipat, oricȃt de blȃnde ar părea exemplarele din Bȃrlad, orașul care pare să aspire la titlul de ”Cea mai mare grădină zoologică în aer liber din Moldova”, siguranța oamenilor, indiferent de vȃrstă, e în pericol.

Fie că e zi de sărbătoare, fie că e o zi banală, în Bȃrlad, cea mai obișnuită prezență pe străzi nu e cea umană, bipedă, ci aceea a patrupedelor. Cȃini, pisici, șoareci și șobolani – cu toții par să trăiască într-o simbioză perfectă, pe care nici măcar administrația locală nu vrea și nu poate să o strice.

În haite atȃt de mari încȃt bȃrlădenii nu le mai pot ține minte numărul, cȃini vagabonzi de toate mărimile circulă liberi și nestingheriți, și își etalează caracteristicile rasei în căutare de hrană. Orașul le aparține, astfel că, în drumurile lor fără țintă, adulmecă mirosurile de la coșurile de gunoi și nu se sfiesc să le răstoarne conținutul și să se auto-servească din resturile aruncate de trecători. Dacă bunătățile de pe străzi nu-i mulțumesc, invadează pubelele din cartiere să-și pună burțile la cale.

Ce lasă în urmă este un tablou dezolant, care a devenit emblema Bȃrladului: mormane de gunoaie împrăștiate pe trotuare sau pe lȃngă pubele, resturi cărate prin parcări, pe trotuare, prin scări de bloc și pe oriunde își poate găsi adăpost un animal al nimănui. Primarul Dumitru Boroș nu-i recunoaște ca fiind de-ai casei, ba chiar a declarat, în mai multe rȃnduri, că nu știe ce se întȃmplă de, peste noapte, orașul devine gazda a zeci de cȃini comunitari, cel mai probabil aduși din comunele învecinate. Dacă nu sunt de-ai casei, responsabilitatea pentru aceștia este pasată de la o asociație la alta, de la un serviciu la altul, iar costul pentru “gestionarea problemei” încaieră consilierii locali de dragul discuțiilor pur politicianiste.

Între timp, cazuri din ce în ce mai multe de bȃrlădeni mușcați de cȃini ori la un pas de infarct de la sperieturile trase în urma atacurilor maidanezilor ajung în atenția publică națională și îi lasă cu gura căscată pe cei care află că un oraș din Vaslui a fost confiscat de comunitari. Ce face administrația? Ridică neputincioasă din umeri și cere răbdare.

“Voi susține rezolvarea problemei cȃinilor comunitari, în parteneriat cu asociațiile și fundațiile care își desfășoară activitatea în acest domeniu”, promitea candidatul liberal Dumitru Boroș în campania electorală din 2016. La doi ani și jumătate distanță, se vede cu ochiul liber cum a «susținut» edilul cea mai gravă problemă a bȃrlădenilor, care ține, pȃnă la urmă, de siguranța acestora.

Dacă străzile și rețelele de socializare “iau foc” de fiecare dată cȃnd apare o nouă mostră de neputință a administrației locale în ceea ce privește chestiunea patrupedelor fără stăpân, primarul Boroș continuă să ceară înțelegere. Numai că vorba dulce «măi, măi, fii cuminte!» nu prinde la maidanezi, cel mult la pisicile care își fac veacul pe capota mașinilor parcate alandala prin oraș! (S.M.)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: