Home / Invatamant / Drama unui părinte al cărui copil cu autism nu a fost admis în clasa pregătitoare pentru copii cu cerințe educative speciale

Drama unui părinte al cărui copil cu autism nu a fost admis în clasa pregătitoare pentru copii cu cerințe educative speciale

de Mihaela NICULESCU

Deznădejde pentru Cosmin Bîrzoi, din Cepești, tatăl unui băiețel cu autism și retard mintal, dupa ce, în ultimul moment, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a respins cererea de înscriere a copilului, în clasa specială pregătitoare de la Bârlad.

Părintele regretă enorm că băiețelul lui a pierdut această șansă, după ce, recent, Inspectoratul a acceptat înființarea unei clase pregătitoare pentru copii cu nevoi speciale, în fostul sediu al Școlii nr. 7 din Bârlad.

În vara anului trecut, șase părinți cu copii cu autism au depus cereri la ISJ pentru obținerea certificatului de orientare școlară. Abia zilele trecute, ISJ a verificat dosarele, iar cinci copii (patru din Bârlad și unul din Popeni) au fost înscriși în clasa proaspăt înființată, însă copilul din Cepești nu a fost admis.

Cosmin Bîrzoi este nemulțumit de faptul că autoritățile l-au pus în fața faptului împlinit după luni bune de la depunerea dosarului, motivând că băiețelul a depășit vârsta legală de 9 ani, vârsta limită de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor cu nevoi speciale.

Mi s-a comunicat pe un ton autoritar, fără drept de apel, că aceasta este decizia Inspectoratului. Copilul meu are 9 ani și câteva luni, chiar nu se putea face nimic? Clasa aceasta s-a înființat cu mare greutate, era un tren pe care speram să îl prind. Nu cred că se va mai înființa curând o altă clasă, în care să beneficieze și copilul meu de educație de specialitate. Sunt obligat să îl duc în continuare la școala din Cepești, comuna Bogdănița. Îl duc de dragul de a-l duce, pentru că nu învață nimic, nu acumulează nimic, nu progresează deloc. Are mintea unui copil de trei ani, oare nu merita să fie în clasa pregătitoare înființată acum la Bârlad? Învățătoarea din Cepești lucrează simultan cu trei clase. Nu are timp nici pentru copiii sănătoși, darămite pentru al meu, care este agitat, nerăbdător, un copil cu nevoie speciale. Păi dacă are nevoi speciale, cum să frecventeze cursurile învățământului de masă? Chiar pe nimeni nu interesează soarta acestor copii cu autism? Mai era un loc în clasa înființată la Bârlad, dar copilul meu nu a avut norocul să îl ocupe”, a declarat mâhnit Cosmin Bîrzoi.

Părintele disperat a fost sfătuit să-și înscrie copilul la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Vaslui, un centru pentru copii cu deficiențe mentale, dar nu a fost de acord. Cosmin Bîrzoi spune că în acel centru sunt copii mult mai mari, de 16-17 ani, că de multe ori se ajunge la certuri, iar copilul său nu poate fi în siguranță. Se teme ca mediul de acolo să nu-l traumatizeze sau să-l afecteze și mai mult pe fiul său. Își dorește ca băiatul să fie educat într-o clasă specială, cu număr redus de elevi. Cel puțin ciudată această teorie a autorităților care consideră că vârsta de 9 ani e prea mare pentru o clasă cu copii de 6 – 7 ani, dar e potrivita pentru o clasă în care învață adolescenți în pragul majoratului!

Cosmin Bîrzoi, la fel ca și cei cinci părinți care au avut norocul de a-și înscrie copiii într-o clasă specială ce va funcționa începând de luni, crede că altul este motivul pentru care copilul din Cepești a fost refuzat: programul de lucru la clasă. Orarul pe care vor trebui să-l respecte cei cinci copii este de luni până vineri, între orele 12 și 16 și, o dată pe săptămână, între 12 și 18, cu două ore de tip after school. Deși părinții au adus în discuție disfuncționalitățile care vor apărea din cauza faptului că micuții au ore de terapie programate la prânz, în centre speciale, reprezentanții ISJ nu au vrut să ia în calcul acest aspect. Voalat, părinții au declarat reporterului Est News că cei de la Inspectorat le-au spus că și așa clasa nu era în plan pentru a fi înființată, dar că s-a aprobat în urma insistențelor părinților, în special a Cameliei Baran, ale căror cazuri au fost mediatizate de cotidianul Est News.

În cele din urmă, părinții au acceptat orarul, dar acum se gândesc cum vor reuși să își ducă la terapie copiii, dacă în același timp au cursuri.

În sediul fostei Școli nr. 7 funcționează trei clase speciale, dar, din lipsă de spațiu, cei mai mici au program de la ora 12 la 16. Părinții acestor copii au reușit să obțină în vară un spațiu prin bunăvoința DGASPC Vaslui, în sediul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 din Bulevardul Epureanu. Inspectoratul Școlar Județean nu a acceptat, însă, această variantă întrucât spațiul nu se află în administrarea ISJ. Cum programările făcute din timp la specialiștii psihoterapeuți nu pot suferi modificări dintr-o dată, rămâne de văzut cum vor putea frecventa școala micuții clasei speciale pregătitoare. Părinții trag speranța că până la toamnă se va găsi o soluție pentru ca programul să fie dimineața, de la ora 8, ca la celelalte trei clase speciale. În caz contrar, vor relua șirul memoriilor până când problema va fi rezolvată.

Am încercat să o contactăm timp de două zile pe Daniela Laic, directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui, însă nu a răspuns la telefon.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Ajutoare financiare pentru mai multe biserici din județul Vaslui

Mai multe biserici din județul ...

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: