Home / Social / Concluzia alarmantă a patronilor din județul Vaslui: taxa pe lăcomie falimentează afacerile, mii de vasluieni în prag de a rămâne fără slujbe!

Concluzia alarmantă a patronilor din județul Vaslui: taxa pe lăcomie falimentează afacerile, mii de vasluieni în prag de a rămâne fără slujbe!

Taxa pe lăcomie va pune pe butuci IMM-urile din județul Vaslui. Deși, oficial, modificarea legislației a avut drept scop taxarea companiilor multinaționale, în realitate, cel mai mult au de suferit firmele românești. Patronatul susține că statul îi dictează practic activitatea și nu mai este liber să-și administreze afacerile și banii. Consecințele de pe piață nu se vor lăsa mult întârziate, fiind așteptate închiderea de firme și mii de oameni trimiși în șomaj.

Creșterea fiscalității și impunerea unor salarii minime pe economie vor afecta grav mediul de afaceri de la nivelul județului Vaslui. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a precizat că patronatul se confruntă cu o problemă fără precedent.

În prezent, Guvernul a impus pe piață trei salarii minime pe economie: salariul minim pentru angajații fără studii superioare, un salariu minim pentru angajații cu studii superioare și un salariul minim pentru angajații din sectorul construcțiilor.

Mai mult, o altă problemă a patronatului este faptul că statul a început să dicteze la nivelul mediului privat, încât administratorii de firme nu mai dispun de pârghiile necesare pentru a-și gestiona propriile afaceri așa cum doresc.

Noi nu mai suntem liberi să ne gestionăm propriile afaceri cu proprii noștri bani, pentru că statul vine și dictează. Nu se poate gândi în mod unitar pentru toate firmele. Fiecare firmă este caracterizată de propriile condiționalități. Una mărește salariul, una nu poate, alta poate doar cu un procentaj de 2-3%. Nu pot fi luate măsuri care să fie valabile pentru toate societățile. Aceste lucruri duc la slăbirea, la închiderea de afaceri, la micșorarea activității fiecărei firme în parte”, a declarat, pentru Est News, Ovidiu Copacinschi.

În realitate, legislația aprobată la sfârșitul anului trecut prin introducerea ”taxei pe lăcomie” afectează în principal IMM-urile cu capital autohton.

S-a spus că legislația va afecta companiile străine, dar nu credem acest lucru. Companiile multinaționale au resurse la firmele mamă și la băncile din țările care provin. Aceste multinaționale au afaceri în mai multe state, capitalul lor este diversificat și pot depăși jenele financiare de orice fel. Această legislație a afectat în principal IMM-urile românești, care au un capital limitat, nu e diversificat și nu pot apela la ajutoare”, a explicat Copacinschi.

Taxele anunță noi falimente

Introducerea de noi taxe pentru băncile comerciale, creșterea Robor și a cursului euro în raport cu moneda națională au limitat puternic posibilitatea IMM-urilor de a mai contracta credite. Toate aceste elemente vor conduce la închiderea unor afaceri și diminuarea numărului de locuri de muncă.

Băncile au limitat creditarea, costurile creditelor s-au mărit și sunt aprobate foarte greu, lucruri care pun firmele în dificultăți mari. Majorarea de prețuri prin introducerea de taxe pe energia electrică, gaze naturale, petrol duc la costuri majorate, ceea ce blochează activitatea IMM-urilor. Vor fi pe piață mai puține locuri de muncă și, fără discuție, o parte din firme se vor închide. Problema cea mai grea este ce soluții vom găsi pentru depășire acestei situații. Avem un început de an mai prost decât în 2018, iar anul trecut nu a fost unul dintre cei mai buni”, a  adăugat Copacinschi.

Afaceriștii vasluieni vor să-și mite firmele în Bulgaria, unde legislația e mut mai stabilă

În actualul context legislativ, în cadrul Comitetului Național al IMM-urilor din România, foarte multe firme și-au manifestat dorința de a-și muta sediul social în altă țară.

Am avut discuții la nivel național, și conducerile multor firme au început să se gândească dacă nu e mai bine să se relocheze în Bulgaria. Legislația acolo este mai stabilă, iar taxele și impozitele sunt mult mai mici decât în România. Această stabilitate încurajează multe firme românești să studieze posibilitatea de a părăsi România și să plece în Bulgaria, pentru a depăși această situație”, a mai spus Copacinschi.

About Simona Vasile

x

Check Also

Trenul cu locomotivă tricoloră va fi întâmpinat și în acest an de bârlădeni

Trenul Unirii va sosi și astăzi ...

Sponsorizare de 10.000 lei pentru CSC nr.2 Bârlad

Lăudabil! Curtea Complexului de Servicii Comunitare ...

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: