Home / Sanatate / De ce nu poate spitalul bârlădean să diagnosticheze cu certitudine copiii cu epilepsie?

De ce nu poate spitalul bârlădean să diagnosticheze cu certitudine copiii cu epilepsie?

de Mihaela NICULESCU

Medicii psihiatri din secția Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad nu pot diagnostica cu certitudine epilepsia, întrucât nu dispun de un encefalograf. Numărul copiilor cu manifestări similare epilepsiei este destul de mare, iar pentru diagnosticarea acestei boli sunt trimiși la cabinete particulare sau clinici dotate cu encefalograf.

Din cauza lipsei unui encefalograf, diagnosticarea corectă a epilepsiei nu se poate realiza la Spitalul „Beldiman”, pacienții fiind îndrumați către cabinetele private sau alte spitale în care se fac encefalografii.

Encefalograful este cel mai indicat pentru diagnosticarea exactă a epilepsiei. Această boală este în cele mai multe cazuri congenitală, dar ea poate apărea și după câțiva ani de la naștere, uneori și la adulți. Computerul tomograf nu poate oferi date sigure, în baza cărora să se pună diagnosticul corect, după cum nici encefalograful nu poate indica un diagnostic corect în cazul unor tumori sau anevrisme. Cu ajutorul encefalografului medicul poate face diferența între epilepsie și alte afecțiuni cu manifestări similare epilepsiei, cum ar fi convulsiile. Cu cât este depistată mai repede epilepsia, cu atât tratamentul poate fi instituit mai devreme, în beneficiul pacientului”, a declarat dr. Iulian Rozinbaum, medic psihiatru pediatric la Spitalul „Beldiman”.

Numărul pacienților tratați anul trecut la spitalul din Bârlad a fost unul considerabil, însă aceștia nu au putut primi un diagnostic sigur aici, întrucât Spitalul „Elena Beldiman” nu a reușit nici până acum să achiziționeze un encefalograf. Anul trecut, în evidența spitalului bârlădean figurau 163 de copii cu vârste până în 15 ani, din care 85 din Bârlad și 78 din mediul rural. De asemenea, potrivit datelor furnizate de DSP, erau în evidență și 926 de pacienți cu vârste de peste 15 ani – 442 din Bârlad și 484 din comunele limitrofe.

About Simona Vasile

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: