Home / Social / Doar încălzirea vremii mai poate salva culturile semănate în toamnă de agricultorii vasluieni

Doar încălzirea vremii mai poate salva culturile semănate în toamnă de agricultorii vasluieni

Fermierii vasluieni a[teapt\ ca odat\ cu topirea z\pezii [i cre[terea temperaturilor, culturile agricole sem\nate `n toamna anului trecut s\ r\sar\. Din cauza secetei prelungite, suprafe]e `ntinse sem\nate cu gr=u, rapi]\ [i alte culturi nu au avut o vegeta]ie bun\.

~n urma ninsorilor [i a precipita]iilor, nivelul de aprovizionare cu ap\ din sol s-a `mbun\t\]it [i apreciez c\ odat\ cu `nc\lzirea vremii se va recupera din vegeta]ia plantelor. Tr\iesc cu speran]a c\ vom avea un an a[a cum [i-l doresc fermierii. Mai avem suprafe]e de arat, iar pentru campania de prim\var\ va trebui preg\tit terenul pentru a sem\na porumb, sfecl\ de zah\r, soia, floarea soarelui. Suprafe]ele pe care nu a r\s\rit rapi]a [i orzul vor fi `ntoarse [i se vor sem\na culturi de prim\var\. Prim\vara `ncep [i lucr\rile de fertilizare, lucr\ri de t\ierea la vi]a de vie [i `n livezi”, a spus Gigel Crudu, directorul Direc]iei pentru Agricultur\ a Jude]ului (DAJ) Vaslui.

Potrivit datelor DAJ Vaslui, `n anul 2018 fermierii au sem\nat cu culturi de toamn\ 85.949 de hectare. Din suprafa]a total\, 61.741 hectare au fost `ns\m=n]ate cu gr=u, 4.765 hectare cu orz, 487 hectare cu orzoic\, 18.956 hectare cu rapi]\. Potrivit datelor privind starea de vegeta]ie a culturilor, centralizate `n perioada noiembrie – decembrie 2018 de la fermierii vasluieni, gr=ul a r\s\rit pe 31% din suprafa]a cultivat\, 23% este `n curs de r\s\rire [i pe 46% din suprafa]\ nu a r\s\rit. Rapi]a a r\s\rit pe 32% din suprafa]\, iar pe 55% nu a r\s\rit, orzul a r\s\rit pe 47% din suprafa]\, iar pe 31% nu a r\s\rit, iar orzoaica a r\s\rit pe 24% din suprafa]\ iar pe 42% nu a r\s\rit. (D\nu] CIOBANU)

About Simona Vasile

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: