Home / Social / Controale în piețe și oboare privind comercializarea semințelor și materialului săditor

Controale în piețe și oboare privind comercializarea semințelor și materialului săditor

Anul trecut, laboratorul din cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) Vaslui a fost acreditat pentru eșantionarea și efectuarea de analize oficiale la loturile de semințe. În urma acestor acreditări, sămânța analizată în acest laborator, însoțită de documentele oficiale, poate circula pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Astfel, a fost eșantionat în anul 2018 un număr de 741 loturi semincere pentru efectuarea determinărilor de calitate și au fost admise 424 loturi de semințe, din care: 259 loturi în cantitate totală de 6.763 tone de sămânță pentru comercializare și 165 loturi în cantitate de 3.448 tone de sămânță utilizată pentru necesarul propriu.

În paralel, inspectorii din cadrul instituției au monitorizat comercializarea semințelor de porumb și floarea soarelui, achiziționată în scopul înființării culturilor de către fermieri. Astfel, au prelevate 129 eșantioane de analiză de la operatori economici distribuitori cât și de la fermierii beneficiari, care au fost conforme regulilor specifice impuse de legislație.

În timpul campaniilor de comercializare a semințelor de toamnă și primăvară, efectuăm controale în magazine specializate, spații de depozitare pentru comercializarea semințelor și materialului săditor, în piețe, târguri și oboare. În urma controalelor, am întocmit 127 procese verbale la operatori economici și persoane fizice, în timpul comercializării semințelor și materialului de plantare fructifer și viticol. Nu am constatat nereguli deosebite în ceea ce privește activitatea de comercializare, astfel încât am dat doar avertismente la cinci operatori economici și persoana fizice”, a spus Mihaela Lespezianu, inspector șef al ITCSMS Vaslui. (Dănuț CIOBANU)

About Simona Vasile

x

Check Also

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

Sprijin financiar de 200.000 lei pentru bisericile din Fruntișeni, Bălteni, Vinderei și Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: