Home / Social / Zeci de firme din județ, amendate de Inspecția Muncii în ultima lună, pentru munca la negru, ore suplimentare neplătite sau nerespectarea concediului de odihnă

Zeci de firme din județ, amendate de Inspecția Muncii în ultima lună, pentru munca la negru, ore suplimentare neplătite sau nerespectarea concediului de odihnă

Nu mai puțin de 44 de firme din județ au fost amendate în ultima lună pentru nerespectarea legislației muncii, valoarea totală a amenzilor depășind 100.000 de lei. Deși cei mai mulți agenți economici au fost sancționați din cauza problemelor pe linia sănătății și securității în muncă, cele mai mari amenzi s-au aplicat pentru munca ”la negru”.

Agenții economici din județul nostru continuă să încalce legislația muncii, în ciuda numeroaselor atenționări a celor care veghează la respectarea acesteia în teritoriu. Dovadă sunt cei 44 de angajatori găsiți în neregulă de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui în timpul controalelor desfășurate în ultima lună. Unii dintre aceștia au primit chiar și două sancțiuni, ceea ce face ca numărul total de amenzi să se ridice la 58, iar valoarea acestora să ajungă la 105.000 lei. Cea mai mare parte din sumă se regăsește în cele patru amenzi, de câte 25.000 de lei fiecare, pentru muncă ”la negru”.

Principalele nereguli depistate de inspectorii de muncă în timpul controalelor efectuate în luna ianuarie au fost munca nedeclarată, prin primirea în activitate a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității, precum și primirea la serviciu a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității. De asemenea, s-a constatat că încă mai sunt primiți la muncă salariați în perioada în care aceștia au contractul individual de muncă suspendat, precum și în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvasă.

Inspectorii de muncă au mai descoperit, pe timpul controalelor, că se depășește programul normal de lucru, că orelor suplimentare sau cele de noapte nu sunt plătite corespunzător, iar la multe firme nu se acordă concediul de odihnă.
Pe linia securității și sănătății în muncă s-a constatat, printre altele, că activitățile și locurile de muncă nu sunt autorizate pe această linie, nu sunt stabilite, prin fișa postului pentru lucrători, obligații și răspunderi în domeniul securității și sănătății în muncă, iar documentele referitoare la protecția maternității la locurile de muncă nu au fost realizate în termen. De asemenea, lucrătorii nu sunt informați și instruiți cu riscurile și măsurile de securitate specifice activității desfășurate, iar în unele cazuri nu sunt examinați medical în vederea stabilirii aptitudinilor în muncă. Nu în ultimul rând, la unele firme s-a depistat că nu sunt desemnați lucrătorii care să acorde primul ajutor, iar angajatorii au pus la dispoziția lucrătorilor echipamente de muncă neconforme.
(Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: