Home / Invatamant / Zeci de copii instituționalizați termină anual studii de licență, master sau doctorat

Zeci de copii instituționalizați termină anual studii de licență, master sau doctorat

de Dănuț CIOBANU

Un număr neașteptat de copiii aflați în plasament la asistenții maternali din județul Vaslui sunt atrași irezistibil de școală. Dacă mulți copii din familiile naturale după ce termină liceul aleg să lucreze sau să plece în străinătate, copii instituționalizați vor să meargă la facultate. Anul trecut, 55 de copii instituționalizați au terminat studiile superioare și se așteaptă ca numărul acestora să crească de la un an la altul. Pe lângă studii de licență și masterat, sunt unii tineri instituționalizați care au terminat doctoratul.

Tot mai mulți copii din județul Vaslui care sunt în plasament la asistenții maternali merg la o facultate, după ce termină studiile liceale. Ionel Armeanu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, a spus că numărul copiilor instituționalizați care termină liceul va crește în următorii ani și, astfel, numărul cererilor pentru a urma studiile superioare va fi mai mare.

În prezent, la nivelul județului Vaslui sunt înregistrați 1.433 asistenți maternali, care au în îngrijire un număr total de 1.726 copii. Anul trecut, din numărul total de copii instituționalizați, 180 au finalizat studiile liceale, iar din aceștia 55 s-au înscris la o facultate.

„Noi mai avem în centrele DGASPC Vaslui doar 200 de copii, care nu s-au adaptat la viața de familie. O parte dintre ei au un handicap și nu pot fi dați în asistență maternală, alții care termină liceul au o problemă cu familia pentru că vor libertate și vin înapoi în sistem. Lucrăm cu ei să nu renunțe la școală. Copiii care sunt la asistenții maternali, foarte mulți din ei vor să meargă la facultate. În anul trecut am avut mulți care au terminat studiile superioare. Noi asigurăm finanțarea pentru studii de licență și master, pentru ca toți acești tineri să se integreze mai ușor în câmpul muncii. Toți cei care au terminat o facultate s-au angajat în muncă. Pleacă în viață fără nicio problemă. Pe lângă continuarea unor studii postliceale, avem copii la facultățile de medicină, arhitectură și altele. Sunt tineri care au terminat doctorate în psihologie. Au șansa în această etapă a vieții lor să meargă la școală și o fructifică acum această șansă”, a spus Ionel Armeanu.

Străinătatea este un miraj

Dorința copiilor aflați în plasament la asistenții maternali de a-și continua studiile după ce termină liceul este de apreciat, în condițiile în care mulți copii din familiile naturale abandonează școala și preferă să plece în străinătate.

„Străinătatea este un miraj și a început să mai dispară această tentație. Dacă ai o calificare, îți face bine această când vrei să te angajezi. Rolul unei meserii este de a deschide căile pentru acești tineri. Este și meritul asistenților maternali care își doresc ca și copilul lor aibă o pregătire bună. Acești asistenți maternali au cu copiii o relație ca de la părinte la copil, nu o relație instituționalizată. Între ei s-a dezvoltat o relației afectivă. Acum nu mai avem copii de dat în asistență maternală, ci doar atunci când îi scoatem din familie în cazul unor situații de abuz”, a mai spus Ionel Armeanu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Lecții de pian gratuite, la Școala de Arte din Bârlad, oferite de profesorul Mihail Manciu în memoria soției sale

Inițiativă lăudabilă! Mihail Manciu, profesor ...

Șefe de promoție din Bârlad, primite cu brațele deschise de universități de prestigiu

Alice Beatrice Giușcă, șefa promoției ...

Ministerul Agriculturii finanțează activitatea Colegiului Agricol din Huși

Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși ...

%d blogeri au apreciat: