Home / Social / Pericol real pe șosele꞉ majoritatea vasluienilor care își cumpără mașini second-hand nu le verifică în service înainte de a circula cu ele

Pericol real pe șosele꞉ majoritatea vasluienilor care își cumpără mașini second-hand nu le verifică în service înainte de a circula cu ele

de Mara GRIGORIU

Pericol real pe șosele꞉ majoritatea vasluienilor care își cumpără mașini second-hand nu le verifică în service înainte de a circula cu ele. Datele oficiale arată că, la nivel național, anul trecut au fost vândute la mâna a doua peste 1 milion de mașini, dintre care doar 77.000 au fost verificate și testate în service înainte de a fi cumpărate. Asta înseamnă că, pe drumurile din județul Vaslui, circulă zilnic câteva mii de mașini cu potențial risc, care pot provoca oricând accidente dramatice.

Înconștiența șoferilor vasluieni merge mână în mână cu sărăcia. Ca să nu mai cheltuie bani și la mecanicul auto, aceștia le scot pe drumurile publice fără să le mai facă verificările tehnice necesare. Mai mult, atunci când mașinile se strică, tot economia la bani îi împinge să-și repare vehiculele la ateliere auto neautorizate.

Concluzia că șoselele sunt pline de mașini periculoase este una pe atât de înfricoșătoare, pe cât este de reală. Informații oficiale confirmă că 85% dintre români încă mai cumpără automobile la mâna a doua pe încredere, fără să le verifice la service-uri auto, iar vasluienii nu fac excepție.

Câteva mii de autovehicule cu probleme tehnice rulează în fiecare zi pe drumurile din județul Vaslui și, dacă deficiențele se agravează, pot pune în pericol viața șoferilor și a celorlalți participanți la trafic.

Autovehiculele care scot fum excesiv, cu piese uzate, cu uși reparate cu chit, nu mai sunt un element de surpriză pentru nimeni, acestea circulând de ani buni pe străzi, la un loc cu mașinile care au trecut inspecțiile tehnice. Cât privește kilometrajul modificat ca să arate mai puțin și mașinile reparate de fațadă, după accidente grave, acestea sunt veritabile capcane, pe care, în inconștiența lor, cumpărătorii le trec cu vederea.

Reprezentanții Asociației Societăților de Service Auto din România avertizează că nivelul de uzură al autovehiculelor care rulează în țară este mai mare cu 50-60% față de cel al mașinilor care circulă în spațiul vest-european. Motivul? Românii își cumpără în general mașini pe care nu și le pot permite, și ulterior nu le pot întreține.

În această situație, vasluienii, mari amatori de chilipiruri auto, sunt sfătuiți să fie foarte atenți când cumpără o mașină deja folosită, în primul rând la elementele de siguranță: airbag-uri, sistemul de direcție și de frânare.

Atenția trebuie să fie cu atât mai sporită cu cât au apărut pe piață tot felul de elemente care simulează funcționarea unui airbag. Este vorba despre un montaj electronic care se poate pune în locul airbag-ului și care costa 10 – 20 lei. Șoferii sunt păcăliți când pun testerul pe mașină că airbagul funcționează când, de fapt, el nu există.

Internetul e plin de plângeri ale păgubiților, care povestesc că au achiziționat mașini de peste 5000 euro, de la persoane care păreau de bună-credință, dar că vehiculele erau uzate si, la scurtă vreme, a pocnit pompa de injecție ori a cedat motorul.

Pentru că legea nu obligă posesorul unui autoturism ca, după un eveniment rutier, să ducă mașina la verificare și să primească un certificat că reparația a fost conformă, cele mai multe stricăciuni se repară în garajele din spatele blocurilor, în ateliere auto fantomă.

Asociația Societăților de Service Auto din România recomandă tuturor șoferilor să meargă cu mașina pe care doresc să o cumpere în service-uri autorizate, pentru a fi supusă unei investigații serioase, înainte de a fi plătită cu bani grei actualului proprietar. Altfel, nu doar că riscă să fie păcăliți și să rămână cu buzunarul gol, dar își riscă și viața, la volanul unui autovehicul defect.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: