Home / Social / Asistenții personali, îngrijorați pentru plata salariilor. Explicația deputatului Solomon, președintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială

Asistenții personali, îngrijorați pentru plata salariilor. Explicația deputatului Solomon, președintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială

de Mihaela NICULESCU

Asistenții personali din Bârlad au rămas plăcut impresionați când, luni, au primit pentru prima dată banii aferenți normei de hrană. Din păcate, privesc cu neîncredere în viitor și se tem ca nu cumva, de luna viitoare, să nu mai primească banii la timp, sau deloc.

„Ne-am bucurat să vedem că ne-au intrat bani mai mulți pe card, pentru că ni s-a acordat în sfârșit și nouă norma de hrană. Cu un ochi râdem și cu unul plângem, pentru că luna viitoare nu avem siguranța că ne vom primi drepturile. Am înțeles că suntem la mâna Primăriei și că dacă nu vor fi bani, vom rămâne fără salarii. Eu sunt singura salariată din casă și îmi îngrijesc copilul. Dacă nu primesc salariul ce voi face?”, ne-a întrebat îngrijorată o doamnă din Bârlad, angajată ca asistent personal.

Plata salariilor asistenților personali, ca și a indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap, nu se va mai face cu fonduri direcționate de la bugetul de stat strict către aceste persoane, ci cu bani din bugetul primăriilor. Cu alte cuvinte, fiecare unitate administrativ – teritorială va trebui să se descurce pentru a putea aloca acești bani asistenților personali și persoanelor cu handicap care au optat pentru indemnizație.

Președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, deputatul Adrian Solomon, a declarat pentru Est News că oamenii nu trebuie să își facă probleme că vor rămâne fără aceste drepturi bănești: „Nu vor fi probleme cu asigurarea salariilor pentru asistenții personali și nici pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap. Unde sumele nu vor putea fi acoperite din bugetul local, vor fi transferate sume din TVA, pentru asigurarea fondurilor necesare. Dacă până acum la Primăria Bârlad erau alocate 36 milioane lei, de acum încolo vor veni 60 milioane lei, din cote defalcate din impozitul pe venit. Trebuie să se știe că nimeni nu va sta la mâna unui primar care vrea sau nu vrea să dea banii și că toate aceste categorii își vor primi drepturile bănești cuvenite”.

Conform datelor centralizate, în județul Vaslui figurează un număr de 17.944 persoane încadrate în grad de handicap, neinstituționalizate, din care 2.206 copii și 15.738 persoane adulte. De asemenea, pentru persoanele încadrate în gradul grav, cu asistent personal, la nivelul comunităților locale sunt angajați 2.242 asistenți personali, iar 3.544 de persoane cu dizabilități primesc indemnizație.

În ceea ce privește serviciile prestate în centrele în care se află instituționalizate persoane, acestea vor fi finanțate din bugetul Consiliului Județean. În acest moment, în servicii de tip rezidențial ale DGASPC Vaslui sunt instituționalizați 255 de copii și 656 persoane adulte cu dizabilități, sau persoane vârstnice.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Blestemul COVID-19. Antreprenorii vasluieni au înroșit telefoanele de la Inspecția Socială și Forțele de Muncă

de Dănuț CIOBANU  În cursul zilei de ieri, telefoanele ...

Prognoze sumbre: peste 5.000 de șomeri în privat, reduceri de personal și tăieri de salarii la bugetari

de Dănuț CIOBANU  Situația economică de la nivelul județului ...

AJPIS Vaslui va plăti indemnizația de sprijin pentru micile afaceri afectate de criza COVID-19

Începând de astăzi, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspectie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: