Google+
Home » Administratie » Igienizarea localităților, în atenția comisarilor de la Garda de Mediu

Igienizarea localităților, în atenția comisarilor de la Garda de Mediu

Comisariatul Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu va demara din luna martie campania de verificare a stării de salubritate a localităților, cursurilor de apă și ilor de comunicie.

Vor fi verificate aproximativ 50 de unități administrativ teritoriale. Astfel, comisarii de mediu vor controla modul în care se efectuează igienizarea localităților, decolmatarea rigolelor, curățirea cursurilor de apă, înlăturarea vegetației uscate de pe marginea drumurilor, punctele pentru colectarea deșeurilor etc. Alături de Garda de Mediu, din echipele de control vor mai face parte reprezentanți ai Prefecturii Vaslui, Apelor Române și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.

„Primarii au obligația să păstreze mediul curat. Un procent de 90% din primari sunt deschiși la acțiunile de igienizare și iau măsuri în acest sens. Sunt și primari mai reticenți la acțiunile de îngrijire a mediului, poate din cauza mentalității sau lipsa resurselor financiare. Sunt încă mulți oameni care duc gunoiul la râpă pentru a-l arunca. Noi vorbim cu primarii să facă acțiuni de informare și conștientizare pentru ca să păstrăm mediul curat. La această dată, putem spune să județul Vaslui este un județ curat”, a spus Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

În anul 2018, Garda de Mediu Vaslui a efectuat 1.005 inspecții, dintre care 408 inspecții planificate conform planului anual de control și 597 inspecții neplanificate cu patru echipe de control. În urma controalelor, au fost aplicate 122 sancțiuni din care 43 avertismente și 79 amenzi contravenționale în valoare de 336.000 lei.

Valoarea amenzilor aplicate a fost între 100 lei și 10.000 lei persoanelor fizice și între 1.000 lei și 60.000 lei persoanelor juridice. Din cele 79 amenzi aplicate doar cinci au fost contestate, restul fiind asumate prin achitare. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: