Home / Social / Un tânăr indian, elev la “Eminescu”, încearcă să apropie India și România prin cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor celor două popoare

Un tânăr indian, elev la “Eminescu”, încearcă să apropie India și România prin cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor celor două popoare

de Mihaela NICULESCU

O pată de culoare din însorita Indie! În cadrul programului intercultural desfășurat cu succes de un club local, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” are de câteva luni un elev deosebit. Se numește Ameg, are 16 ani și învață la Bârlad din septembrie anul trecut.

Începutul a fost destul de greu, având în vedere diferențele extrem de mari de limbă, cultură, mentalitate, dintre România și India. Încetul cu încetul, însă, s-a acomodat cu țara, orașul și oamenii cu care interacționează. L-a ajutat foarte mult și familia la care locuiește și despre care Ameg crede că muncește prea mult la locurile de muncă. La școală se adaptează din mers particularităților sistemului de învățământ, iar relațiile cu colegii și profesorii sunt foarte bune.

„Clasa a X-a matematică – informatică, în care învăț, este o clasă unită și pot spune că sunt prieten cu toți colegii. Mă simt mai bine acum, după câteva luni de când am început cursurile la Bârlad. Cel mai greu mi-a fost din cauza limbii pentru că este foarte grea. Dar am început să înțeleg mai bine limba română și stăpânesc cuvintele uzuale. Profesorii sunt în regulă, colegii prietenoși și cel mai mult îmi place că aceștia vorbesc limba engleză și pot astfel să comunic cu ei”, ne-a mărturisit Ameg.

Despre elevii din România, adolescentul indian crede că sunt mult mai libertini decât cei din India, iar regulile din școlile românești sunt mult mai puțin stricte decât cele din țara sa. Elevii din India nu au acces în școală cu telefonul mobil, nu vin oricum îmbrăcați, ci în uniformă, nu fumează în școală și nici nu au voie să părăsească școala în timpul programului. Ameg nu primește note cât timp se află în România, oricum, anul acesta îl va repeta când se va întoarce acasă. Scopul prezenței lui într-o școală din România este să realizeze un schimb intercultural, să cunoască tradițiile și obiceiurile poporului român, dar să le facă, de asemenea, cunoscute și pe cele ale poporului său. Asta îi place la nebunie, pentru că de mic și-a dorit să călătorească și să afle cum trăiesc oamenii în diverse colțuri ale lumii, care le sunt tradițiile și obiceiurile.

„Îmi plac obiceiurile poporului dumneavoastră și prin intermediul colegilor și familiei am aflat multe despre sărbătorile religioase, și nu numai, ale românilor. Am aflat despre povestea Crăciunului chiar de la colegii mei de clasă. Și eu, la rândul meu, le-am povestit despre câteva sărbători importante ale noastre, ale indienilor. Le-am povestit despre festivalul Diwali, festivalul luminilor, a mâncării și a prieteniei, sărbătorit în octombrie în India. Colegii mei chiar s-au străduit să îmi prepare câteva mâncăruri indiene după rețete luate de pe internet. M-am bucurat foarte mult când la școală am povestit despre această frumoasă sărbătoare a indienilor și despre mâncărurile dulci-picante pe care le consumăm cu această ocazie: ladu și schakarphale. Despre școală nu știu ce să vă spun, încerc să învăț atâta timp cât pot înțelege limba română și chiar pot să citesc destul de bine și pentru asta îi mulțumesc profesoarei mele de limba română, Rica Luchianov. Cel mai interesant, însă, mi se pare experiența pe care o trăiesc”, a mai adăugat Ameg.

Colegii tânărului indian îl consideră un băiat de treabă, la fel ca profesorii și diriginta lui. Iuliana Ursachi spune că este un copil liniștit, nu a creat niciun fel de probleme și că încearcă să facă față cât de cât programei școlare.

Ameg face parte dintr-o familie destul de înstărită din India, familia sa deținând două companii de producere a materialelor plastice. Are o casă imensă într-un oraș de lângă Mumbai, de care îi este dor, la fel ca și de bunica lui, care se îmbracă zilnic în tradiționalul sari. Îi e dor și de sărbătoarea Ganpati, dedicată unui zeu special care are câte o statuie pe fiecare stradă, sărbătoare la care oamenii se înfruptă din delicioasa prăjitură modak.

Îi lipsesc părinții, prietenii și peisajul colorat al țării sale, pe care o iubește la nebunie. Dorul de casă și-l ostoiește făcând lucruri care îi aduc aminte de însorita Indie, de exemplu gătind. Din când în când, prepară mâncăruri indiene pentru familia la care locuiește și oaspeții acesteia. Recunoaște că vrând-nevrând s-a îndrăgostit și de mâncarea românească, cel puțin de unele feluri. Adoră sarmalele cu mămăliguță, pe care spune că va încerca să le gătească și atunci când va reveni acasă.

Remarcabil, în cadrul programului intercultural Rotary, este de fapt gestionarea unei situații în care un tânăr trebuie să se descurce în condițiile în care nu se află în zona lui de confort, ci departe de casă, de viața obișnuită, de familie și de poporul său. Ameg demonstrează, de la zi la zi, că este un tânăr puternic, care se poate adapta oriunde în lume. Cu toate acestea, este convins de un singur lucru – că India este țara lui și că își dorește să rămână acolo.

„India este țara mea, este viața mea. Și România are acum un colț în sufletul meu și îmi doresc ca în viitor să o vizitez cât mai des, mai ales că am fost în locuri minunate precum Sighet, Maramureș, Brașov, Sinaia, unde am și schiat pentru prima oară. Totuși, eu mă simt bine în țara mea. Vreau să urmez facultatea de inginerie mecanică, pentru a mă specializa în această profesie și a duce mai departe afacerea familiei mele. Pentru asta va trebui să învăț bine, pentru că în India admiterea la facultate este foarte dificilă. Voi pleca în luna aprilie înapoi acasă, cu o experiență bogată într-o țară despre care nu știam nimic atunci când am venit, dar acum pot spune că am început să o cunosc. Îmi voi aminti cu plăcere de țara dumneavoastră, de oamenii ei mult mai răbdători decât indienii, de viața mult mai liniștită decât a noastră, a indienilor și de faptul că am întâlnit oameni mult mai prietenoși decât mulți dintre conaționalii mei. Este țara în care am văzut pentru prima dată zăpadă și în care a trebuit să mă descurc de unul singur și nu am simțit că sunt privit ciudat”, a concluzionat Ameg.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: