Home / Social / Dezbatere privind controversele legate de atestarea documentară a Bârladului

Dezbatere privind controversele legate de atestarea documentară a Bârladului

de Mihaela NICULESCU

Simpozion interesant, organizat ieri de Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad. Intitulat „Bârladul – realități istorice și perspective”, simpozionul desfășurat în sala de ședințe a primăriei a fost dedicat multisecularei istorii a Bârladului, cu lumini și umbre, instituțiilor politico-administrative și culturale ale urbei, dar și celor 150 de personalități de elită născute la Bârlad.

Lucrările simpozionului au purtat publicul din timpuri medievale în perioada modernă a Bârladului și în contemporaneitate. La eveniment au participat profesori de istorie și muzeografi care au luat cuvântul pe diverse teme legate de subiectul simpozionului.

„Este important, ca bârlădeni, să cunoaștem istoria orașului nostru. Să nu uităm, de pildă, nicio clipă că Bârladul a fost sediul Marii Vornicii a Țării de Jos și că a dat țării și lumii personalități de-a dreptul remarcabile. În cadrul acestui simpozion au fost analizate și marile controverse ale istoriografiei legate de geneza Bârladului – secol XII sau sfârșit de secol XIV și început de secol XV.Documente există și precizează data la care a luat naștere Bârladul. Este vorba de anul 1408, privilegiul dat de Alexandru cel Bun negustorilor din Lvov, dar și de tratatul din 1412, de la Lublau, semnat de regele Poloniei, Wladyslaw Jagiello, și regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, precum și o listă publicată în 1415 de Ulrich von Richental, privind participarea unei delegații de negustori din Bârlad la Conciliul Ecumenic de la Baden (Elveția)”, a declarat, pentru Est News, Oltea Rășcanu Gramaticu, organizatoarea simpozionului.

Activitatea culturală dedicată istoriei Bârladului a atras un public numeros, printre care oameni de cultură și directori care nu au mai participat de multă vreme la asemenea manifestări. Pe lângă profesorul Gheorghe Gherghe, profesor dr. Laurențiu Chiriac, muzeografa Nicoleta Arnăutu și organizatoarea prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, nelipsiți la astfel de activități, a luat cuvântul și Dumitru Boroș, primarul municipiului Bârlad.

În cadrul acestui eveniment, în holul Primăriei au fost vernisate și două expoziții. Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” a prezentat expoziția de carte „Valori de patrimoniu la Casa Națională «Stroe S. Belloescu»”, iar Societatea de Numismatică Filiala Bârlad a prezentat publicului expoziția de numismatică, medalistică și cartofilie „Bârladul, de la geneză la contemporaneitate”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: