Home / Justitie / Polițiștii le-au explicat elevilor din Zorleni, Bârlad și Murgeni pericolele ce îi pândesc pe internet

Polițiștii le-au explicat elevilor din Zorleni, Bârlad și Murgeni pericolele ce îi pândesc pe internet

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au marcat Ziua Siguranței pe Internet prin desfășurarea unor activități preventive, la care au participat atât elevi, cât și părinți. Au fost difuzate spoturi audio – vizuale și distribuite pliante cu mesaje informativ-educative, potrivit vârstei și nivelului acestora de înțelegere. Au participat aproximativ 25 cadre didactice și 220 de elevi.

În perioada 12 – 15 februarie, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui (Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția Orașului Murgeni, Secția de Poliție Rurală nr. 3 Bârlad), împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, au desfășurat activități preventive în mai multe instituții de învățământ de pe raza județului Vaslui. Polițiștii s-au aflat aflat în mijlocul elevilor din cadrul Colegiului Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni, Școlii Gimnaziale ,,Vasile Pîrvan” Bârlad și Liceului Tehnologic ,,Ghenuță Coman Murgeni.

Activitățile au avut ca teme: prevenirea delincvenței juvenile, promovarea siguranței online, prevenirea traficului de persoane, prevenirea consumului de droguri. S-a urmărit informarea elevilor asupra riscurilor la care se expun, atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul on-line, precum și educarea acestora, pentru adoptarea unui comportament antivictimal.

Copiii au aflat de la oamenii legii informații utile, cu privire la protejarea datelor personale (adresa, școala unde învață, informații despre familie etc.) și a parolei. De asemenea trebuie să evite întâlnirile cu persoane cunoscute pe internet sau să anunțe părinții despre intenția unor astfel de întâlniri. Părinții copiilor care utilizează frecvent internetul și rețelele de socializare ar trebui să se intereseze despre această activitate a lor, cu cine și ce comunică, ce site-uri vizitează și cu ce gen de persoane interacționează. Acest tip de verificare se poate realiza cu ajutorul unor programe speciale, care se pot încărca în computerele utilizate de copii, care pot fi achiziționate inclusiv în România, de la firmele specializate de software.

Polițiștii au atras atenția asupra faptului că odată postate pe internet, fotografiile pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului în cadrul rețelei. Copiii au fost sfătuiți să respingă contactele “agresive” venite din partea altor persoane și să anunțe aceste incidente.

Polițiștii recomandă părinților poziționarea computerului conectat la Internet într-o zonă deschisă a casei, de unde se poate supraveghea ușor copilul, de preferat în camera de zi. De asemenea este necesară instalarea unor instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere. Copiii trebuie încurajați să spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă. Părinții au datoria de a învăța copilul ce înseamnă autoprotecția pe Internet, care e rolul parolelor, de ce nu trebuiesc postate datele personale etc. Copiii trebuie învățați să aibă un comportament responsabil și cuviincios inclusiv pe Internet, adică să nu transmită vulgarități, amenințări sau injurii.

Polițiștii au oferit și o serie de recomandări pentru a identifica persoanele cu comportamentele delincvente și transformarea copiilor în victime de către acestea. Copiii trebuie să își canalizeze energia spre scopuri care să nu intre în conflict cu legea, să nu răspundă violenței cu violență și să nu se împrietenească cu persoane cu comportament violent, nu intre în anturajul acestora. Li s-a mai spus să nu consume alcool sau alte droguri și să se gândească ce efect poate avea asupra viitorului lor o condamnare pentru o anumită infracțiune. Să nu se lase păcăliți și să nu însoțească nicăieri persoane pe care nu le cunosc. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Incendiu de proporții în comuna Oltenești. Peste 200 de hectare de vegetație uscată, distruse de flăcări

Peste 200 de hectare de vegetație uscată au fost ...

Peste două tone de furaje, mistuite de flăcări într-un incendiu la Todirești. Pompierii au reușit salvarea locuinței

Peste două tone de furaje au fost mistuite de ...

Panică într-un bloc din Vaslui, în urma unui incendiu. 17 persoane au fost evacuate, trei dintre acestea ajungând la spital

Șaptesprezece locatari dintr-un bloc din zona gării din municipiul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: