Home / Administratie / Rata șomajului s-a transformat într-un indicator mincinos pentru economia județului Vaslui

Rata șomajului s-a transformat într-un indicator mincinos pentru economia județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU

În timp ce rata șomajului scade constat de la o lună la altă, județul Vaslui se golește de populația activă. Departe de a anunța o relansare a economiei locale, indicatorul șomajului indică mai curând o depopulare masivă a județului Vaslui. Persoanele apte de muncă pleacă în alte județe din țară sau străinătate, în timp ce în evidențele AJOFM Vaslui sunt tot mai puțini șomeri. La sfârșitul anului 2018, numărul șomerilor din județul nostru era mai mic cu 21% față de anul precedent.

Rata șomajului înregistrată în județul Vaslui nu mai indică, în prezent, realitățile de la nivelul economiei locale. Scăderea numărului de șomeri în ultima perioadă se datorează exclusiv exodului de forță de muncă în străinătate și nu unui reviriment economic.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că se înregistrează o diminuare evidentă a populației active, care pleacă în alte județe ale țării sau în străinătate. „Șomajul scade pentru că nu mai avem forță activă. Cei care sunt acum fără lucru pleacă și nu mai fac parte din evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui. Acest indice al ratei șomajului nu mai este o referință a ceea ce se întâmplă cu forța de muncă”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

În acest context, lipsa unei strategii naționale de dezvoltare va acutiza și mai mult problema legată de forța de muncă. „Nimeni nu știe că un agent economic pentru a trăi trebuie să aibă o predictibilitate, să gândească proiecte de viitor pentru următorii 10 – 20 de ani. Când te culci cu una și te scoli cu alta este un haos, nu ai posibilitatea să ai o gândire, o decizie, o viziune de viitor. Sperăm că poate la un moment dat va exista o sclipire, o dezlegare la ochi să ne trezim societatea, să vedem care este realitatea, să ne hotărâm să o luăm pe drumul cel bun”, a explicat Copacinschi.

Muncitorii străini nu sunt o soluție

Deși la nivel național a început să se discute despre aducerea în țară a muncitorilor străini, pentru moment, aceasta nu este o variantă valabilă pentru economia locală. „Aducerea muncitorilor din alte țări nu este o soluție pe care putem miza. În acest an, la nivel național, este vorba să vină în țară 40.000 de muncitori străini. Nu este o soluție predictibilă, iar la nivel de județ nu s-a discutat despre așa ceva”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, în luna noiembrie 2018 numărul șomerilor a fost mai mic cu 21% față de noiembrie 2017. În noiembrie 2018, s-au înregistrat în județul Vaslui 11.242 șomeri din care 40,0% femei. Rata șomajului a fost de 8,2% în noiembrie 2018, în descreștere față de noiembrie 2017 (10,2%), iar în rândul femeilor șomajul a fost de 6,9% (8,1% în noiembrie 2017). Chiar și în aceste condiții, în noiembrie 2018 județul Vaslui se situa alături de județele Mehedinți (rata a șomajului 7,7%) și Teleorman (rată șomajului 7,9%) în topul șomajului, în condițiile în care, rata șomajului la nivel național era de 3,3%.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de manifestări culturale, sociale și sportive importante, organizate de Primăria Vaslui până la sfârșitul anului

Primăria Vaslui va organiza, până la sfârșitul acestui an, ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: