Google+
Home » Invatamant » Simpatica elevă mexicancă de la Liceul Pedagogic din Bârlad. Asul Inzunza, sedusă de zacuscă și de romantismul băieților români

Simpatica elevă mexicancă de la Liceul Pedagogic din Bârlad. Asul Inzunza, sedusă de zacuscă și de romantismul băieților români

de Mihaela NICULESCU

E frumoasă, temperamentală, realistă și râde mai tot timpul. Ea este Asul Inzunza, eleva mexicană ce învață, de cinci luni, la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, clasa a XII-a Engleză. La fel ca Amey, elevul indian de la Liceul „Mihai Eminescu”, Asul a fost inclusă în programul intercultural Rotary. A avut de ales, din 24 de țări, una în care ar dori să meargă. A optat pentru cinci – Africa de Sud, India, România, Olanda și Italia, iar în cele din urmă a fost repartizată în România și a ajuns la Bârlad. Un oraș mult mai mic decât Celaya, orașul natal din Mexic. Lumea în care trăiește de cinci luni încoace este total diferită de cea pe care a cunoscut-o până acum. Tocmai asta este provocarea la care a fost supusă și căreia va trebui să-i facă față.

La 18 ani, pe care abia i-a împlinit, trebuie să trăiască într-o țară total necunoscută, să meargă la școală, să se descurce într-o societate diferită, după regulile acesteia, și să conviețuiască într-o familie de români, cu principiile ei.

„Când am aflat că vin în România nu știam mare lucru despre această țară, decât că este foarte departe, în Europa, și că a fost multă vreme sub regim comunist, țara mea nefiind niciodată condusă de comuniști. Luând contact apoi cu România nu am observat nicio influență comunistă în comportamentul oamenilor, singurele mărturii ale comunismului pentru mine fiind blocurile, destul de inestetice și prea gri”, a mărturisit Asul, pentru Est News.

 

Băieții din România, mai frumoși, mai romantici și mai galanți decât mexicanii

Dincolo de blocurile gri, Asul, fata cu ochi negri pătrunzători, care zâmbesc în fiecare clipă, chiar și atunci când vorbește despre lucruri mai puțin plăcute, spune că a întâlnit în România oameni foarte drăguți și amabili. Are un grup de prieteni alături de merge pretutindeni, chiar și la petreceri, și o familie primitoare, care o înțelege. A dezvăluit că are și un iubit bârlădean, care învață la un alt liceu din oraș. A fost mirată să afle că în România relațiile dintre fete și băieți sunt mult mai serioase decât în Mexic, în sensul că durează mult mai mult, iar părinții tinerilor români le acordă mai multă libertate, din acest punct de vedere.

„La noi în Mexic, o relație durează, de obicei, cel mult trei luni. Aici, relațiile sunt mai trainice, cu implicare din partea ambelor părți. La noi, de exemplu, eu nu pot veni cu prietenul acasă. Părinții nu-i permit să stea sau să doarmă în casa noastră nici ziua, nici noaptea. Tații de fete, în special, sunt în Mexic foarte duri. Le urmăresc și nu le permit foarte multe. Fetele se văd cu prietenii lor în oraș, la cafea sau petreceri. La voi e altfel. Părinții acordă libertate foarte mare copiilor”, a mai precizat Asul.

Băieții români i se par mult mai frumoși decât mexicanii, mai amabili, mai educați, romantici și în plus plătesc și consumația fetelor, lucru de neimaginat în Mexic. Din păcate, însă, Asul consideră că în privința educației sexuale, tinerii români stau destul de rău. Au libertate dar nu cunosc reguli elementare de educație sexuală. În general, adolescenta mexicană este de părere că oamenii, în România, sunt mai educați și mai civilizați, dar mult mai blazați. Observă asta și în școală, la colegii ei. În Mexic, atmosfera de la școală este alta, mai antrenantă și mai puțin plictisitoare. În plus, o deranjează că se fumează în liceu, lucru de neconceput în țara ei.

 

Mâncarea românească, o problemă pentru Asul

Cel mai mult, după familie, îi lipsește mâncarea mexicană. Fata din Celaya se dă în vânt după salsa, dar nu și-a putut aduce suficiente borcane, ca să-i ajungă cât va sta în România. Ar mânca salsa și pe pâine, dar, din păcate, în România sosul dulce și picant este prea puțin folosit. Familia la care locuiește a încercat să o ajute într-un fel, ca și colegii, care i-au pregătit de câteva ori preparate mexicane – tacos, cel mai des. Greu, ușor, a trebuit să se acomodeze cu gastronomia românească și a realizat că românii mănâncă mult mai multă carne decât mexicanii și beau mult mai mult alcool.

„Eu și familia mea mâncăm de doi ani vegetarian. Imaginați-vă că în cinci luni a trebuit să mănânc și carne, de pui în special. M-am îngrășat deja câteva kilograme. Voi românii mâncați foarte multă carne. La noi se mănâncă mai mult legume. Am descoperit că la voi se și bea mult alcool. La noi, atât vinul cât și berea se consumă la petreceri. Aici, aproape zilnic. O să vă spun că am descoperit o mâncare care îmi place foarte mult – zacusca, dar și o ciocolată de-a dreptul minunată”, a mai dezvăluit Asul Inzunza.

 

În România a văzut pentru prima dată zăpadă

Minunate i s-au părut și excursiile pe care le-a făcut în țară, la munte, unde a văzut pentru prima dată zăpadă. Asul trăiește într-o țară scăldată de soare, unde temperaturile nu scad niciodată sub 23 de grade. Diferențele date de climă și de relief o fascinează. Ar călători în fiecare zi în România dacă nu ar fi serpentinele, care nu-i plac deloc. De Revelion, a fost în Franța, la Paris. Acesta a fost cadoul pe care i l-a făcut tatăl său. I-a plăcut Franța, dar Mexicul este locul ei preferat. Înainte de a călători în Franța, a petrecut Crăciunul la Bârlad cu grupul ei de prieteni și chiar a mers la colindat. A învățat și un colind – „Deschide ușa, creștine!”. Nu vorbește prea mult românește, dar înțelege aproape totul. Comunică în engleză și spaniolă cu prietenii săi din Bârlad.

 

A sărbătorit majoratul în România, ceva ce nu există în Mexic

 

Nu a crezut vreodată că va avea parte de o sărbătoare minunată la 18 ani, dar colegii ei i-au făcut o surpriză pe 8 noiembrie, când a fost ziua sa de naștere. Au încercat să-i organizeze majoratul folosindu-se de multe ingrediente, pe care mexicanii le folosesc la zile aniversare. I-au pregătit și Piñata, o cutie mare cu bomboane, suspendată, la care ai acces după ce o lovești cu o bâtă (o tradiție veche, aztecă).

„A fost o surpriză foarte mare, pentru că la noi, în Mexic nu se sărbătorește majoratul. La noi, fetele sărbătoresc împlinirea vârstei de 15 ani. Atunci se face o petrecere foarte mare, chiar cu 100 de invitați, în săli de festivități, destul de scumpe. La 18 ani se sărbătorește în mod obișnuit, ca la orice aniversare. În complicitate cu colegi de aici, prietenii din Mexic mi-au făcut un videoclip în care m-au felicitat, pe care l-am vizionat la majorat. N-am să uit niciodată ziua în care am împlinit 18 ani”, s-a destăinuit Asul.

În luna iulie, eleva mexicană va părăsi Bârladul și România, unde și-a petrecut 10 luni din cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, adolescența. Îi este deja dor de părinți și de surioara ei de patru ani, de țara ei cu case colorate și vesele, fără acoperișuri țuguiate.

 

În Mexic nu există Bacalaureat, dar școala e mult mai grea, cu examene la fiecare trei luni

Cât timp este în România, părinții lui Asul sunt liniștiți, pentru că este o țară mult mai sigură decât Mexicul. Acolo s-au înmulțit foarte mult atentatele armate, iar sechestrarea fetelor este un lucru tot mai frecvent. Cu toate acestea, Asul vrea să rămână în Mexic și să urmeze arhitectura. Sistemul de învățământ este unul diferit, iar școala este mult mai grea decât aici, spune ea.

„Nu cunosc foarte bine sistemul vostru de învățământ, dar la noi este foarte dur. La fiecare trei luni, susținem examen la toate materiile, iar la sfârșitul semestrului dăm un examen mai mare. Pe lângă studiul teoretic, avem de făcut și multe proiecte. E clar că avem mult mai multe examene ca voi. Numai că la noi nu există Bacalaureat. Pentru mine a fost ușor în această perioadă să merg la școală, pentru că regula este să nu mi se pună note. Încerc să profit de acest schimb de experiență, care, poate, îmi va folosi vreodată. La întoarcerea în Mexic voi intra în clasa a XII-a. Voi repeta anul școlar pe care l-am parcurs în România. Mă așteaptă greul. Încep școala în august, la noi existând doar două luni de vacanță – iunie și iulie”, a mai adăugat Asul.

Este convinsă că în luna august, când va pleca, va plânge. Îi va fi dor de familia la care a stat, de oamenii de aici, de locuri, dar mai ales de Cristi, prietenul ei cu care trăiește o poveste de dragoste, unică.

„Am momente în care cred că aici e mai bine decât în Mexic și că aș vrea să rămân. Apoi, îmi trece și vreau acasă. O parte din mine ar vrea să rămân aici, alta să plece în Mexic. Încerc să înțeleg multe lucruri care se petrec cu oamenii din România, dar cred că pentru a înțelege românii, trebuie să le cunoști istoria. Un lucru e clar – am întâlnit oameni amabili, politicoși, sufletiști, care m-au ajutat foarte mult și pentru asta le mulțumesc. Cu siguranță, le voi povesti prietenilor mei despre experiența trăită aici și îi voi sfătui să vină să viziteze România, pentru că este foarte frumoasă și interesantă. Nu le voi spune despre serpentine și nici despre cutremure. Ciudat, deși vin din Mexic, unde sunt cutremure foarte mari, în zona în care locuiesc nu există așa ceva. Nu am prins nici un cutremur în Mexic, dar în România, da. Nu a fost deloc plăcut. Le voi spune că România este o țară cu oameni minunați, care nu au nimic în comun cu comunismul și că în urma acestei experiențe am aflat că niciodată nu e bine să pleci la drum cu prejudecăți. De fapt, asta este concluzia la care ajung toți cei care participă la acest program intercultural, fie că sunt români sau tineri de oriunde de pe Glob”, a specificat Asul Inzunza.

În cadrul proiectului „Schimb de tineri”, derulat de Clubul Rotary, anul trecut, au ajuns în județul Vaslui trei tineri. Alături de Amey și Asul se află și Agustina, o tânără din Argentina care învață la Liceul „Emil Racoviță” din Vaslui. De asemenea, tineri din județul nostru participă la acest proiect, în această perioadă, în diverse țări ale lumii.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: