Google+
Home » Invatamant » Agustina, eleva din Argentina care învață la Liceul „Racoviță” din Vaslui, a dat Franța pe România

Agustina, eleva din Argentina care învață la Liceul „Racoviță” din Vaslui, a dat Franța pe România

de Dănuț CIOBANU

Agustina Suarez este o elevă din Argentina, care trăiește în subrubiile capitalei Buenos Aires, iar de cinci luni învață la Liceul Teoretic “Emil Racoviță” din Vaslui. A dat Franța pe România, ajungând aici prin intermediul Programului Intercultural Rotary. Este fascinată de țara noastră, de orașul în care trăiește acum.

Pe lângă turism și relaxare, Agustina este interesată de limba și tradițiile românilor. Eleva dorește să știe cât mai multe lucruri despre istoria noastră, inclusiv despre perioada regimului comunist, pentru că vrea să ajungă prefesoară în Argentina și să predea științele politice.

„Este foarte frumos în Vaslui, îmi place că este liniște, curățenie, că pot merge singură prin tot orașul. În cele cinci luni de când sunt aici am învățat destul de bine limba română. Nu este deloc o limbă ușoară. Însă colegii mei de la școală m-au ajutat foarte mult, mi-au dat teme de făcut, am fost ajutată și de doamna Felicia Atanasie, în casa căreia locuiesc, și de doamna Sanda Grigore, care este membră a Rotary”, le-a povestit Agustina reporterilor Est News

Înainte să vină în România, a participat la un interviu și i s-a dat ca opțiune să meargă în Franța. Tânăra le-a spus din start organizatorilor că este hotărâtă să aleagă România.

”Nu știam nimic despre această țară. Am vrut ca ceea ce găsesc aici să fie o surpriză pentru mine, în ceea ce privește limba, cultura, tradițiile și altele. Mâncarea de aici se aseamănă foarte mult cu cea de la noi, pentru că, la fel, se consumă multă carne. Dacă la noi se consumă carne de vită, aici se mănâncă mai mult carne de porc”, a spus Agustina Suarez.

Agustina este extrem de interesată de istoria regimului comunist

De când este în România, eleva din Argentina a vizitat foarte multe orașe și s-a arătat uimită de frumusețile din România. Până acum a fost în  București, Brașov, Cluj, Baia Mare, Brăila și  Râșnov. Dar, pe lângă relaxare și turism, elava are și un scop precis pentru care a ales să vină în România. Îmi place foarte mult istoria, tradițiile locale, îmi place să înțeleg cultura voastră. Vreau să învăț istoria României, să știu cât mai multe lucruri despre perioada regimului comunist, pentru că vreau să merg la o facultate de științe politice. Vreau să fiu profesoară de științe politice, pentru că avem foarte multe de schimbat în Argentina. Din anul viitor, din luna aprilie, când la noi în Argentina începe anul universitar, voi merge la facultate. La noi e nevoie de multe schimbări în sistemul educațional, iar această vizită din România mă va ajuta. Maniera de a schimba fiecare lucru rău este doar prin școală și educație”, a mai spus eleva.

”În România, elevii asimilează foarte multe informații, pe când în Argentina se pune accent pe latura practică”

Unele deficiențe ale sistemului de educație din Argentina țin de modul în care este stabilit programul de studiu și cel de relaxare. Dacă în România elevii au pauză la finalul fiecărei ore, în Argentina programul este mult mai rigid. „La noi în țară începem orele la ora 7.00 și avem o pauză la 9.00, apoi ore și încă o pauză la 11,00, iar până la ora 14.00 când se termină orele nu mai avem nicio pauză. Este destul de greu să asimilezi multă informație când esti obosit. De asemenea, în Argentina se învață doar limba engleză, ca limbă străină, pe când în România elevii învață mai multe limbi, cum ar fi spaniola și engleza. Eu m-am înscris aici la cursul de spaniolă, pentru limba noastră este destul de diferită de cea din Spania. Aici, în România, elevii asimilează foarte multe informații, pe când în Argentina se pune mai mult accentul pe latura practică”, a mai spus Agustina.

Argentinianca a obținut punctaj maxim la limba română

Liliana Florea, diriginta clasei în care învață Agustina, ne-a dezvăluit că fata este foarte atrasă de limba și istoria noastră și îi plac foarte mult peisajele naturale.

„A avut dreptul să se înscrie în ce clasă a dorit, pentru că nu a fost înscrisă în catalog. Mai întâi a ales să meargă în clasa IX-a specializarea științe sociale, pentru ca apoi să meargă în clasa a XII-a pe profilul de filosofie. Agustiana a terminat liceul în țara ei. Aici vine la școală și are perioade când merge prin țară să cunoască locuri și să socializeze. A dat la noi un examen de cunoștințe de limba română și a luat un punctaj maxim. Îi place foarte mult la noi și ar vrea să mai rămână și după luna iunie”, ne-a declarat Liliana Florea.

Florin Dragomir, președintele Rotary Vaslui, a spus că Agustina Suarez s-a adaptat foarte bine în Vaslui, că este o fată firească, normală, fără ifose: În fiecare săptămână eleva vine la întâlnirea cu tinerii din cadrul clubului. Ea este venită în România printr-un program de reciprocitate, însă de la noi nu este plecat niciun copil în Argentina. Este foarte interesată de cultura și obiceiurile noastre și într-o perioadă scurtă a învățat foarte bine să vorbească limba română”.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: