Home / Sport / Bârlădeanul Alberto Diea a cucerit argintul la PanKids, cea mai importantă competiție de jiu-jitsu brazilian din lume pentru copii

Bârlădeanul Alberto Diea a cucerit argintul la PanKids, cea mai importantă competiție de jiu-jitsu brazilian din lume pentru copii

La prima participare a unui român la PanKids IBJJFChampionship, bârlădeanul Alberto Ionuț Diea a reușit duminică o performanță fantastică, aceea de a cuceri argintul la prestigioasa competiție de brazilian jiu – jitsu (BJJ). Acesta a avut adversari de la cluburi de top din lume precum Brasa CTA, Gracie Bara San Clemente, SFS MMA, Team Lloyd Irvin și The Hive Martial Arts Academy. Sportivul celor de la Icon România, reprezentați de Fight Club Titans, a participat, în Long Beach, California (SUA), la categoria 44,3 cu gi, 12 – 13 ani. Evenimentul s-a bucurat de o amploare considerabilă, cu peste 2.800 de sportivi de la aproximativ 400 de cluburi din lume.

Jiu Jitsu Brazilian, cunoscut și ca BJJ, după prescurtarea din limba engleză (Brazilian Jiu Jitsu) sau Gracie Jiu Jitsu, este o artă marțială și un sport de contact care se bazează pe lupta la sol și care prin folosirea tehnicilor articulare și a strangularilor îl forțează pe oponent să renunțe la luptă. Pe principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii și în special a pârghiilor, în dauna atributelor fizice (greutate, forță explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepție are șanse de reușită ridicate în luptă, în față unui adversar superior din punct de vedere fizic. Stilul a fost creat la începutul secolului 20 de către familia Gracie, în Brazilia. BJJ-ul poate fi practicat pentru auto-apărare, pentru aspectul competițional (gi și no gi) sau pentru competițiile de arte marțiale mixte (Mixed Marțial Arts sau MMA).

Alberto Diea este elev în clasa a VIII-a C la Școala Gimnazială “Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad. Pe lângă seriozitatea cu care abordează actul educațional, acesta a reușit să impresioneze în practica artelor marțiale. Anul trecut, la doar 12 ani, a mai reușit o performanță unică în România, aceea de a cuceri titlul de campion mondial la arte marțiale pe BJJ No Gi. Până la isprava sportivului de la “Fight Club Titans” Bârlad în țara noastră maximul atins la BJJ No – Gi (fără kimono) era titlul de campion european. Titlul cucerit de acesta în 2018 a fost al treilea titlu de campion mondial la arte marțiale cucerit de un bârlădean, după reușitele obținute de Rareș Mîrzac și Silvia Burcă la Kempo. Alberto Diea a devenit anul trecut și campion european, la Londra, la categoria – 44 kg. A mai cucerit atunci bronzul la categoria -50 kg, atât cu kimono, cât și fără kimono. Bârlădeanul, care înainte de artele marțiale și-a încercat norocul cu fotbalul, dă dovadă de o perseverență și o poftă de performanță fantastice. Cu patru – cinci antrenamente pe săptămână și o dietă corespunzătoare a reușit să slăbească 10 kilograme pentru a fi într-o formă cât mai bună pentru competiții. Este foarte dedicat și nu lipsește de la niciun stagiu de pregătire. Din fericire are parte de sprijinul deplin al familiei sale și în această nouă direcție pe care și-a ales-o acum doi ani. Nu a uitat însă nici de fotbal, pe care îl mai practică din când în când pentru a-și îmbunătăți condiția fizică.

“Este un vis împlinit, suntem bucuroși ca suntem prima organizație din România care duce un participant la PanKids Ibjjf championship. Alberto nu s-a dezmințit și a reușit să cucerească argintul la o competiție la care se întâlnesc toate numele mari ale bjj-ului. A fost posibil prin foarte multă muncă și dăruire. Acesta face două antrenamente pe zi și este susținut din toate punctele de vedere de către familie, lucru esențial pentru obținerea performanței. Mulțumim tuturor colegilor de la Icon România pentru încrederea acordată și colegilor de la Fight Club Titans, pentru că fără ei nu se putea ajunge aici. Totodată mulțumim și celor care ne susțin. BJJ este un sport atât pentru adulți cât și pentru copii. Dezvoltă abilități sociale și fizice, spiritul de echipă, performanța fizică, agilitatea mentală, dezvoltarea caracterului și a personalității, lucruri pe care orice părinte ar trebui să și le dorească pentru copilul lui”, a declarat pentru Est News Marian Rădoi, unul din antrenorii de la “Fight Club Titans” Bârlad.

Fight Club Titans Bârlad se pregătește pentru participarea la ediția a VII-a a Cupei Danubius Brăila, care va avea loc pe 20 aprilie. (George PROCA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Poftiți la competiția anuală de baschet Streetball, din centrul Bârladului!

de Simona MIHĂILĂ Unul dintre ...

Bârladul a purtat noroc echipei CSM Știința Baia Mare, noua campioană a României la rugby

Finala SuperLigii CEC Bank la ...

Bârladul găzduiește finalele SuperLigii CEC Bank, în premieră. Bârlădenii vor putea urmări meciul de retragere al campionului Ovidiu Tonița

de Mihaela NICULESCU Bârladul va ...

%d blogeri au apreciat: