Google+
Home » Administratie » Autoritățile bârlădene au aflat dintr-o postare pe Facebook despre mizeria din centrul orașului

Autoritățile bârlădene au aflat dintr-o postare pe Facebook despre mizeria din centrul orașului

Mai mare rușinea: autoritățile bârlădene au aflat dintr-o postare pe Facebook despre mizeria din centrul orașului, respectiv cea din curtea complexului Paloda. Zona este permanent invadată de deșeuri de tot felul: resturi de mâncare, PET-uri, ambalaje etc.

Priveliștea dezolantă, gunoaiele purtate de vânt în toate direcțiile au provocat indignare maximă unui bârlădean care a postat pe Facebook imagini cu mizeria cruntă din mijlocul târgului.

”Zone pline de deseuri si mizerii in centrul orasului. Parcarea Penny. Vizionati fotografiile. Când vin TIR-uri se trage o banda de folie pentru a nu permite parcarea în zona. Apoi se lasa acolo spre amintire vesnica. Lazi cu mancare sunt lăsate langa container spre a fi utilizate de cei nevoiasi. Selectia hranei se face langa gardul Magazinului Paloda. Ce nu trebuie este lăsat spre macerare langa gard. Unde este Garda de mediu? Unde este DSP-ul?Unde este administratia locala? Unde este Politia locala? Unde este bunul-simt? Unde este responsabilitatea curateniei parcarii? Nu-i parcarea magazinului? Daca nu, a cui este? Poate aude cineva!”, a scris pe contul său de socializare omul de afaceri Dănuț Pecheanu.

La scurt timp de la publicarea mesajului și a fotografiilor, lucrurile s-au mișcat. Angajații supermarketului au trecut la treabă și au curățat zona de deșeuri.

„Atitudinea pe care am luat-o a fost generată de lipsa de acțiune a celor de la magazinul Penny, care în ultimele săptămâni sau luni nu au luat nicio măsură pentru a igieniza parcarea pe care o folosesc zilnic. La atenționarea mea către unul din angajații magazinului, mi s-a răspuns că nu este treaba mea. În iarna aceasta, o tânără s-a împiedicat de aceste resturi din folie, a căzut în genunchi, și-a rupt pantalonul si s-a accidentat destul de rău, fiind nevoită să-și cheme soțul spre a o transporta acasă. Cred că paharul a dat mult pe dinafară. Dacă nimeni nu ia atitudine, atunci vom fi sufocați de mizerie și nesimțire. Prin sesizările pe care rog pe toată lumea să le facă, ajutăm organele abilitate să ia atitudine și poate subțiem și rândurile celor lipsiți de bun simt.”, a declarat, pentru Est News, Dănuț Pecheanu.

După ce au aflat de postarea cu pricina, polițiștii locali s-au trezit și au sosit în zonă cu viteza luminii. Iulian Obreja, șeful compartimentului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale, i-a dat un avertisment scris administratorului supermarket-ului si l-a pus să semneze un angajament în baza căruia angajații magazinului vor trebui să asigure în permanență curățenia în zona respectivă. În caz contrar, vor fi amendați. Reprezentanții magazinului au declarat reporterului Est News că vor face săptămânal curățenie, în weekend, dar numai în parcarea lor, nu și în cea a societății Paloda.

Surse neoficiale spun că cea care ar fi trebuit să se îngrijească de asigurarea igienei parcărilor este SC Paloda, proprietara clădirii în care funcționează mai multe firme. Gunoaiele strânse ieri de angajații supermarketului erau, în mare parte, în curtea parcării comune a acestui complex.

Deși încasează sume importante din închirierea spațiilor în oraș, SC Paloda pare că nu își permite să plătească salubrizarea parcării, chiar dacă mizeria de aici le aduce deservicii vecinilor, dar și clienților.

Într-un sfârșit, când a văzut că lumea se agită, a apărut un angajat al societății Paloda, cu intenția de a curăța gunoaiele amestecate cu bălăriile crescute în voie. Cu toate că acest peisaj dezolant se află în centrul orașului, nu l-a văzut nimeni dintre cei în drept, care ar trebui și pot sancționa agenții economici ce nu respectă regulile de mediu și pe cele ale bunului simț.

Rămâne, totuși, în discuție lipsa de reacție a instituțiilor ai căror salariați sunt plătiți din banul public special să intervină în astfel de cazuri: Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu, Poliția Locală sau Primăria Bârlad.

Care e soluția ca locuitorii civilizați ai urbei, care plătesc impozite și taxe de salubritate, să aibă parte, totuși, de un mediu ambiant nepoluat, în care să le fie drag să-și trăiască anii? Dacă Primăria nu se autosesizează, poate că n-ar strica deloc ca instantaneele de pe străzi să ajungă direct la Garda de Mediu Vaslui ori la Direcția de Sănătate Publică.

În așteptarea unui control din partea celor două instituții, care să ia la puricat cartierele Bȃrladului și să dea autorităților locale un termen clar pentru curățarea orașului, cetățenii de bună-credință nu pot face față avalanșei de gunoaie care le sufocă traiul. Unii, mai toleranți, strȃng în urma concitadinilor fără cei șapte ani de-acasă, chiar dacă munca lor este inutilă, pentru că mizeria își face loc iarăși, mai multă și mai greu de stȃrpit.

Alții, cu mȃna pe telefoane, cred că fotografiile îi voi face de rușine pe nesimțiți și că nu va mai exista o dată viitoare în care aceștia din urmă să încalce normele minime de bun-simț. Din păcate, există!

O a treia categorie, cea a nepăsătorilor, alimentează zilnic mizeria de pe străzi, fiindcă sunt convinși că un rău în plus nu se vede într-o mare de rele.

Care e atitudinea corectă? O amendă usturătoare face cȃt un an de educație civică. (Mihaela NICULESCU, Simona MIHĂILĂ)

 

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: