Home / Administratie / Bârladul, la un pas de a rata singura șansă importată la civilizație. Încă o licitație eșuată a proiectului de apă și canalizare

Bârladul, la un pas de a rata singura șansă importată la civilizație. Încă o licitație eșuată a proiectului de apă și canalizare

de Dănuț CIOBANU

A doua licitația publică pentru atribuirea contractului de execuție a proiectului de apă și canalizare din municipiul Bârlad s-a încheiat cu un eșec: nicio firmă nu a participat. Termenul final pentru depunerea ofertelor a fost în data de 18 februarie 2019. Cum nici la prima licitație organizată în luna octombrie 2018 nu s-a prezentat nicio firmă care să adjudece contractul, conducerea SC Aquavas Vaslui a decis revizuirea în totalitate a proiectului, înainte de lansarea unei noi licitațiî, întrucât niciun constructor din țară nu vrea să execute o lucrare cu prețuri ca acum șapte ani.

Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas Vaslui, a spus că înainte de lansarea unei noi licitații publice, va fi reanalizat proiectul de bază și documentația de atribuire aferente proiectului de apă și canalizare din municipiul Bârlad.

“Vrem să facem această reevaluare într-un timp cât mai scurt, pentru a fi urcat din nou pe SICAP și să urmeze procedura legală. Va trebui să încărcăm în sistemul informatic de desfășurare a achizițiilor publice un proiect la prețurile actuale”, a spus Gabriel Beșleagă.

Readucerea la zi a valorii proiectului este necesară, în condițiile în care actuala valoare a investíțiilor a fost estimată în anul 2012. Altfel spus, firmele nu se îngrămădesc să pună mâna pe această lucrare, întrucât calculele sunt făcute la prețurile de acum șapte ani.

Valoarea estimată fără TVA a proiectului de modenizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bârlad este de 44.631.538 lei.

Lista investițiilor

Pentru acești bani, pe secțiunea alimentare cu apă, investițiile vizează reabilitarea rețelelor de apă, extinderi ale rețelelor de apă potabilă și instalarea unor stații de pompare a apei potabile.

Reabilitarea rețelelor de apă potabilă din municipiul Bârlad se va realiza pe o lungime de 9.017 metri. Printre străzile în care se vor desfășura lucrări de reabilitare se numără Stroe S. Belloescu, Vasile Lupu, Siret, Nicolae Iorga, Transilvaniei, V.I. Popa, Decebal, Gen. Naumescu, Dragoș Vodă, B-dul Republicii.

La capitolul extindere rețele de apă potabilă, investițiile se vor realiza pe o lungime de 35.490 metri (35 kilometri). Practic, se vrea extinderea rețelelor de apă pe majoritatea străzilor unde, în prezent, nu există instalații de alimentare. Printre străzile care sunt prevăzute lucrări de extindere se numără Aleea 4 (Topârceanu), Aleea 5, Aleea 6, Aleea 7, Aleea 8, Aleea Brândușa, Aleea M. Eminescu, Ion Codrescu.

Potrivit indicatorilor tehnici ai investiției pe componenta sistemului de alimentare cu apă, în municipiul Bârlad vor fi instalate 11 stații de pompare apă potabilă (inclusiv zona de protecție sanitară).

La capitolul canalizare, proiectul prevede mai multe investiții în zonele în care populația orașului nu beneficiază de servicii de canalizare. Astfel, vor fi reabilitate colectoare de apă uzată pe o lungime de 9.854 metri și vor fi realizate extinderi ale rețelei de canalizare pe o lungime de 23.994 metri. De asemenea, vor fi montate cinci stații noi de pompare a apei uzate și vor fi instalate pe o lungime de 1.106 metri conducte pentru refulări care sunt branșate la stațiile de pompare a apei uzate. Printre străzile pe care se vor executa lucrări la sistemul de canalizare se numără Avram Iancu, Crângului, Comuna din Paris 1 și 2, Aleea Parc 1, 2, și 3, B-dul Primăverii, B-dul Republicii, Șos. Tecuciului 1 și 2, 1 Decembrie, Bradului, Col. Simionescu Sava etc.

Practic, dacă acest proiect va fi implementat, aproape că nu va exista stradă în Bârlad unde să nu existe rețea de alimentare cu apă și de canalizare.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Proiect european de 5,5 milioane de lei, implementat de Primăria Huși la spitalul din localitate

Un proiect de 5,5 milioane de lei va fi ...

Maricel Gîfu a rămas și fără funcția de administrator public

Maricel Gîfu, fostul primar al comunei Pogana, demis după ...

Cele două proiecte europene dedicate domnitorului Ștefan cel Mare intră în evaluare

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean Vaslui va depune săptămâna ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: