Google+
Home » Social » Cel mai important lider sindical din istoria județului nostru, comemorat la Bârzești

Cel mai important lider sindical din istoria județului nostru, comemorat la Bârzești

Autoritățile județene și reprezentanții Primăriei Ștefan cel Mare au comemorat, printr-o serie de activități, pe cel mai important lider sindical din istorie pe care l-a dat județul nostru, Ion Costache (I.C.) Frimu. Pe lângă simpozionul de la Centrul Cultural din satul natal Bârzești, organizatorii manifestărilor au dezvelit și o placă comemorativă la casa natală a celui care a condus, în urmă cu mai bine de o sută de ani, Uniunea Sindicatelor Breslelor.

Localitatea Bârzești a fost, marți, în centrul atenției opiniei publice, în condițiile în care comunitatea de acolo și-a cinstit unul dintre cei mai importanți oameni pe care i-a dat țării. Este vorba despre Ion Costache (I.C.) Frimu, un adevărat lider al mișcărilor sindicale la începuturile acestora. Momentul nu a fost ales întâmplător de autorități, în speță Consiliul Județean și Primăria Ștefan cel Mare, ci la împlinirea unui secol de la moartea celui care, în decembrie 1918, a condus, alături de alți lideri, manifestațiile muncitorilor tipografi din București.

În contextul tulbure al perioadei de la sfârșitul anului 1918, în care s-au produs numeroase mișcări sociale, a avut loc și greva tipografilor, la 13 decembrie. Autoritățile de la vremea respectivă au decis să suprime această manifestație, iar trupele au deschis focul asupra oamenilor, acțiunea soldându-se cu 16 morți și zeci de răniți. Sute de participanți au fost arestați și împotriva lor s-a intentat un proces, fiind acuzați că sunt agitatori comuniști și „agenți ai Moscovei”. Evident, împotriva lui I. C. Frimu nu au putut fi aduse dovezi în acest sens, iar personalitățile vremii s-au pronunțat în sprijinul celor arestați. Dar, în urma bătăilor primite în închisoare și pe fondul unei boli preexistente, la 19 februarie 1919, I. C. Frimu a încetat din viață”, ne-a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Pe lângă activist sindical, I. C. Frimu s-a remarcat și ca lider important al Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România. A militat pentru drepturile lucrătorilor și în special pentru ziua de lucru de opt ore. Era recunoscut de către camarazii săi și apreciat de personalitățile vremii. Marele savant Nicolae Iorga i-a făcut un amplu portret și i-a adresat laude pentru ținuta sa morală și idealurile pentru care lupta.

Pe lângă lecția de istorie ținută la Centrul Cultural Bârzești, autoritățile au mers și la casa în care s-a născut I.C. Frimu, unde au dezvelit o placă comemorativă restaurată. Chiar dacă și-a schimbat proprietarul, locuința fostului lider al mișcării muncitorilor tipografi din București ar putea fi transformată într-o casă memorială. Un prim pas în cinstirea lui I.C. Frimu va fi atribuirea numelui său centrului cultural din localitatea în care a văzut lumina zilei în anul 1871. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: