Home / Administratie / Iată proiectul de lege care va obliga Primăria Bârlad să rezolve problema parcărilor

Iată proiectul de lege care va obliga Primăria Bârlad să rezolve problema parcărilor

Haosul de pe străzile și trotuarele din Bȃrlad, unde șoferii își lasă mașinile după cum apucă, în lipsa locurilor suficiente de parcare, și-a găsit ac de cojoc tocmai la Senat! Un proiect de lege care prevede ridicarea tuturor autovehiculelor care staționează neregulamentar, incluzȃndu-le aici și pe acelea care sunt parcate pe trotuare, lȃngă scările de bloc, ori pe partea carosabilă, a fost pus recent în dezbatere și, dacă va trece de votul Parlamentului, va obliga efectiv primăriile să rezolve problema spațiilor de parcare!

Senatorii au pus gȃnd rău șoferilor care parchează pe trotuar ori în alte spații unde staționarea nu este regulamentară, dar și administrațiilor locale care nu pun la dispoziția contribuabililor locuri de parcare suficiente. O inițiativă legislativă prin care se dorește ridicarea mașinilor parcate cu încălcarea Codului rutier se află în dezbatere și va ridica probleme serioase administrațiilor locale care nu și-au făcut temele în ceea ce privește amenajarea parcărilor suficiente pentru toți proprietarii de mașini care plătesc taxe.

În esență, proiectul își propune să mai adauge în Codul Rutier o situație în care mașinile parcate ilegal vor putea fi ridicate. Mai exact, dacă proiectul de act normativ va ajunge să se aplice, Poliția Rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.

În prezent, Codul rutier prevede că poliția rutieră “poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”. Așadar, în momentul de față, mașinile parcate ilegal pe trotuar nu pot fi ridicate de către autorități.

Legislația rutieră în vigoare spune că mașinile pot fi parcate pe trotuare doar dacă există indicatoare sau marcaje în acest sens și dacă, după parcarea autovehiculului, mai rămâne un spațiu pentru circulația pietonilor de cel puțin un metru lățime, lucru care nu se respectă nici pe departe în Bȃrlad, unde proprietarii de mașini au întȃietate mereu, spre disperarea pietonilor.

Potrivit inițiatorilor proiectului, “poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”.

Cum în Bȃrlad nu există suficiente locuri de parcare amenajate de Primărie, e lesne de înțeles ce vor face șoferii amendați că și-au garat mașina ilegal, pe trotuare, ori cei care se vor trezi cu autovehiculele ridicate de Poliție꞉ vor da în judecată autoritățile locale! Numai așa se vor trezi, poate, și responsabilii din Primăria Bȃrlad și vor tranșa o dată pentru totdeauna problema parcărilor.

Modificarea situațiilor în care s-ar putea ridica mașinile parcate ilegal se regăsește în Propunerea legislativă pentru completarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de ...

Schimbări importante în Vaslui pentru șoferi: semafor la intersecția Kogălniceanu – Donici și mai multe noi sensuri unice

O intersecție importantă din municipiul ...

Dodeștiul, singura comună din județ care ia bani de la Fondul de Ameliorare a Fondului Funciar

Comuna Dodești este singura comună ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: