Home / Administratie / Peste 20.000 de fermieri sunt așteptați la APIA Vaslui pentru a depune cereri pentru subvenții

Peste 20.000 de fermieri sunt așteptați la APIA Vaslui pentru a depune cereri pentru subvenții

de Dănuț CIOBANU

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui va demara în perioada 1 martie – 15 mai sesiunea de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2019. În acest sens, începând cu data de 21 februarie 2019, instituția va derula o campanie de informare a fermierilor sub sloganul: „APIA susține valorile comune europene și fermierii români. Depune cererea unică de plată în perioada 1 martie – 15 mai 2019!”.

În campania 2019, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Anul trecut, 20.759 de fermieri vasluieni au depus cereri unice de plată pentru o suprafață totală de 254.156 hectare. Până la această dată. APIA Vaslui a autorizat la plată 19.000 de fermieri, valoarea totală a subvenției încasată de aceștia fiind de peste 14,6 milioane euro. Restul de 1.699 fermieri vor fi autorizați la plata până cel târziu în cursul lunii martie 2019.

„Pentru a beneficia de subvenții, solicitanții (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte la sediul nostru adeverința eliberată de către unitățile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol. La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA Vaslui l-a rezervat pentru primirea cererilor în campania 2019, rugăm fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați, conform invitației primite”, a spus Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceștia utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Cererile se depun la Centrul Județean APIA Vaslui în cazul fermierilor care solicită subvenție pentru o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice, care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători de animale.

„Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor aparține fermierului și/sau autorității care a emis/atestat aceste documente, după caz”, a mai spus Răzvan Arteni.

Programul privind depunerea cererilor unice de plată pentru acest an este următorul:

  • între 1 martie – 15 mai 2019 se vor depune/primi cererile unice de plată, fără penalități;
  • între 1 iunie – 1 iulie 2019 se va efectua controlul administrativ;
  • între 2 iulie – 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop;
  • plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie 2019 – 30 noiembrie 2019;
  • plata finală ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2019 se va efectua între 2 decembrie 2019 – 31 martie 2020.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Municipiul Vaslui este în sărbătoare. Trei zile de concerte, distracție și voie bună

de Dănuț CIOBANU Municipalitatea a ...

Trei tineri liceeni au condus, pentru o zi, Primăria Vaslui

de Dănuț CIOBANU Vineri, 16 ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: